Business 11 Mai 2015 17:10
China a devenit in aprilie cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, devansand pentru prima oara Statele Unite, iar achizitiile se vor mentine la un nivel ridicat in pofida ritmului mai lent de crestere al economiei chineze, relateaza Reuters.

Cresterea importurilor reprezinta o surpriza, avand in vedere incetinirea economiei chineze. Cu toate acestea, preturile scazute ale titeiului si seria de reduceri ale dobanzilor in China, in incercarea de stimulare a cresterii, reprezinta factori care sustin cererea. Importurile de petrol ale Chinei au atins luna trecuta un nivel record de aproape 7,4 milioane de barili pe zi, peste nivelul de 7,2 milioane de barili pe zi inregistrat de importurile Statelor Unite, potrivit datelor Reuters.

Chiar daca China ar putea cobori din nou pe locul al doilea in lunile urmatoare, este clar ca se indreapta spre devansarea permanenta a Statelor Unite, ca cel mai mare importator de titei, scrie MEDIAFAX. China este deja cel mai mare consumator de energie din lume, petrolul fiind cel mai tranzactionat produs. Statul chinez este cel mai mare consumator de marfuri precum carbune, minereu de fier si majoritatea metalelor, cu implicatii majore pentru piete, care continua sa migreze dinspre vest spre est. "Pozitia de cel mai mare importator de titei va conferi Chinei mai multa influenta. Angajamentul Chinei in Orientul Mijlociu va cotinua sa se schimbe, nu va mai fi un jucator minor", a declarat Philip Andrews-Speed, director pentru cercetari in domeniul securitatii energiei la National University of Singapore.

El a adaugat ca China devine mai importanta nu doar pentru statele din Orientul Mijlociu, ci si aceasta regiune va deveni tot mai importanta pentru China, in raport cu alte tari care importa mai putin petrol. Scaderea cu 60% a preturilor petrolului in a doua jumatate a anului 2014 a incurajat China sa isi creasca stocurile.

In ultimul deceniu, producatorii de petrol din intreaga lume si-au schimbat in mod fundamental rutele comerciale, in conditiile in care importurile SUA au scazut de la peste 10 milioane de barili pe zi in urma cu 10 ani la circa 7 milioane de barili pe zi in prezent, in timp ce importurile Chinei au crescut de sapte ori. n luna aprilie, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a efectuat o vizita in China si alte state asiatice, in care a anuntat un nivel record al productiei de titei a tarii sale, fiind increzator ca cererea puternica din China va continua.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Transformarea Chinei in cel mai mare cumparator de petrol influenteaza si comertul. Piata titeiului era dominata de companii occidentale majore precum ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron sau BP, dar traderii chinezi au devenit tot mai activi. Astfel, companii ca Unipec sau China Oil, diviziile comerciale ale grupurilor Sinopec si PetroChina, au intrat pe pietele petrolului la un nivel fara precedent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.