Business 7 Mai 2015 16:19
Bancile din Grecia au probleme tot mai mari sa participe la tranzactiile de pe pietele valutare, unele dintre cele mai lichide piete, in conditiile in care dealerii internationali le opresc liniile de credit, iar costurile cresc, potrivit unor surse apropiate situatiei, transmite Bloomberg.

Companiile internationale specializate in tranzactii cu instrumente financiare reduc tranzactiile cu marile banci elene care le-ar putea expune la riscul intrarii Greciei in incapacitate de plata si la posibila introducere a unui control al capitalului din partea statului, care sa opreasca iesirile de capital, au aratat sursele. Aceste riscuri se adauga temerilor ca euro s-ar putea deprecia in eventualitatea unui default sau a unui exit al Greciei din uniunea monetara.

Blocajul negocierilor dintre Grecia si creditorii institutionali a determinat deponentii sa retraga masiv bani din bancile elene, care au devenit dependente de fondurile de urgenta primite prin intermediul programului ELA al Bancii Centrale Europene (BCE), constand in imprumuturi de la banca centrala a Greciei.

BCE a majorat miercuri finantarea pentru Grecia prin facilitatea ELA (Emergency Liquidity Assistance), cu 2 miliarde de euro, la 78,9 miliarde de euro. Suplimentarea decisa miercuri este cea mai mare din ultimele saptamani. Saptamana trecuta, bancile din Grecia au beneficiat de o suplimentare a finantarii din partea BCE de 1,4 miliarde de euro.

"Cel mai recent semn ca piata incearca sa se protejeze fata de un default al Greciei este ocolirea acesteia pe piata valutara. Piata se pregateste tot mai agresiv pentru un default al statului elen si se protejeaza de posibilul impact financiar", a declarat Mark Williams, lector la Questrom School of Business a Universitatii din Boston.

Oficiali ai National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus Bank au refuzat sa comenteze, iar cei ai Eurobank Ergasias nu au putut fi contactati. Cele patru banci controleaza majoritatea activelor bancare din Grecia. Iesirile de capital din Grecia au continuat in luna aprilie, tendinta care a afectat nu doar depozitele bancare ci si plasamentele investitorilor straini in actiuni si obligatiuni.

In cazul depozitelor bancare, pierderile inregistrate de la inceputul anului se ridica la circa 30 de miliarde de euro. Mai multi investitori straini s-au retras de pe piata de capital, iesirile fiind evaluate la 500 de milioane de euro. Numai in luna martie retragerile investitorilor in actiuni au fost echivalente cu 169,31 milioane de euro, dupa 162,17 milioane de euro in februarie.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.