Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Varsovia, ca este necesara intensificarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Polonia, in contextul regional de securitate si provocarile cu care se confrunta UE, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a facut, miercuri, o vizita de lucru in Polonia, unde a avut consultari cu omologul Grzegorz Schetyna si o intrevedere cu Jaromir Sokołowski, consilierul de politica externa al presedintelui. Conform MAE, vizita la Varsovia a reprezentat "un prilej de aprofundare a prioritatilor convenite la cel mai inalt nivel si de reconfirmare a intensitatii si substantei relatiilor bilaterale, bazate pe Parteneriatul Strategic bilateral, incheiat in 2009". Bogdan Aurescu a evidentiat faptul ca relatiile romano-polone se afla, in prezent, "intr-un moment de varf al evolutiei lor, atat din punct de vedere politic si economic, cat si din punct de vedere strategic".

Polonia si Romania sunt "parteneri esentiali" in cadrul UE si NATO, cu pozitii similare sau identice pe o multitudine de dosare, impartasind o viziune comuna asupra problemelor cu care se confrunta regiunea. "Insa contextul regional de securitate si provocarile cu care se confrunta UE arata necesitatea intensificarii Parteneriatului Strategic", a aratat seful diplomatiei romane.

La propunerea ministrului roman, omologul polonez a fost de acord cu crearea unui format de Dialog Strategic la nivelul ministrilor de externe si ai apararii, complementar celui existent la nivel de secretar de stat, precum si organizarea unei prime reuniuni trilaterale la nivel de ministri de externe din Romania – Polonia - Turcia. De asemenea, la propunerea oficialului roman s-a discutat si despre organizarea unei reuniuni ministeriale trilaterale Romania – Polonia - Ucraina. Totodata, cei doi oficiali au subliniat importanta unei stranse coordonari a demersurilor lor in cadrul NATO vizand o prezenta aliata permanenta si credibila in zona, in special pe teritoriile nationale ale celor doua tari, in vederea consolidarii apararii colective, scrie MEDIAFAX.

In contextul geopolitic actual, marcat de provocari majore atat in vecinatatea estica, cat si in cea sudica a Europei, Aurescu a subliniat ca se impune actualizarea Strategiei de Securitate a UE adoptata in 2003. Referitor la situatia din Vecinatatea Estica, ambii oficiali au impartasit opinia potrivit careia noile provocari din regiune fac din Romania si Polonia "parteneri esentiali in consolidarea securitatii regionale si euro-atlantice, convenindu-se intensificarea sprijinului celor doua tari fata de consolidarea flancului estic al Aliantei".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

In legatura cu dosarul ucrainean, ministrii de externe roman si polon au evidentiat necesitatea implementarii integrale si rapide de catre toate partile implicate a Acordurilor de la Minsk, exprimand disponibilitatea de a contribui activ la avansarea proceselor de reforma din Ucraina. De asemenea, cei doi ministri au fost de acord ca nivelul de sanctiuni UE trebuie mentinut pana la implementarea deplina a Acordurilor de la Minsk.

In ceea ce priveste Parteneriatul Estic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul Romaniei pentru o stransa coordonare cu partea polona in pregatirea apropiatului Summit de la Riga. Seful diplomatiei romane a reiterat, in acest context, faptul ca Republica Moldova ramane o prioritate majora pentru Romania, obiectivul principal fiind incurajarea parcursului sau european printr-un sprijin cat mai consistent in vederea implementarii Acordului de Asociere si al celui de Liber Schimb cu UE.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

In cadrul intrevederii ministrului roman cu Jaromir Sokołowski, consilierul de politica externa al presedintelui Poloniei, discutiile s-au concentrat asupra problematicii securitatii, cooperarii in plan regional si situatiei din Vecinatatea Estica, cu accent asupra crizei din Ucraina. Bogdan Aurescu a sustinut, la Varsovia, o conferinta in cadrul Institutului Polonez pentru Relatii Internationale pe tema dezvoltarii Parteneriatului Strategic romano-polon, in contextul provocarilor de securitate in vecinatatea estica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.