Comisia pentru Control Bugetar a PE organizeaza, marti, o audiere privind implementarea de catre Romania si Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei in cadrul MCV, in prezenta sefei DNA Laura Codruta Kövesi si a ministrului Justitiei Robert Cazanciuc.
Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European organizeaza, marti, o audiere privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Scopul audierii este de a permite "o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate", potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE. La audieri vor lua parte, conform programului, Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kövesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE.

"Din 2007, de cand avem MCV, institutiile anticoruptie si judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. Romania este cu multi pasi in fata multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, si chiar exista reactii de suparare din partea oamenilor din alte state care vad ca in Romania se poate, dar ca la ei in tara nu se intampla mai nimic. Problema ramane insa bariera pusa de politicienii romani care «se lupta sa scape» de anchete, procese sau condamnari. Acesti politicieni au amanat aderarea la Spatiul Schengen, pentru ca au blocat anchete penale, refuzand ridicarea imunitati parlamentare, sau au incercat sa modifice legile anticoruptie, procedura penala sau «sa se scoata» de sub Codul penal", a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat remis, luni, MEDIAFAX.

Europarlamentarul roman a apreciat faptul ca institutiile judiciare din Romania sunt astazi un exemplu pentru multe state si considera ca audierea de marti este o buna ocazie de a vorbi despre cheia succesului si de a arata ca se poate si atunci cand politicienii pun piedici.

"Numai cine indrazneste va reusi. Stiu ca si in Romania mai avem de lucru pana cand, indiferent de cine se afla la putere, lupta impotriva coruptiei si fraudei sa fie ireversibila. MCV a devenit un cosmar pentru multi dintre politicienii romani si, de aceea, si-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie sa ramana in functie pana cand suntem cu totii siguri ca romanii vor recupera banii furati din buzunarele lor si ca nu se vor intoarce la perioada «coruptiei fara corupti», pe care am trait-o pana in 2004. Le place sau nu, politicienii sa nu mai negocieze pe fata sau in ascuns eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru ca romanii nu vor asta. MCV va inceta cand vom fi siguri ca politicienii nu mai pot face nimic ca sa opreasca justitia independenta si vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor", a spus Macovei, scrie MEDIAFAX.

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din cadrul Uniunii Europene carora li se aplica MCV.

Comisia Europeana a instituit un Mecanism de Cooperare si Verificare a progreselor inregistrate dupa aderare in cadrul reformei sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Acesta se bazeaza pe angajamentele asumate de cele doua tari in momentul aderarii. In cadrul acestui mecanism, atat Bulgaria, cat si Romania au convenit sa intocmeasca periodic rapoarte privind progresele inregistrate in realizarea obiectivelor specifice.

La data aderarii, pentru Romania au fost stabilite patru obiective:

1. Asigurarea unei proceduri judiciare mai transparente si mai eficiente, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii. Raportarea si monitorizarea efectelor noilor coduri de procedura civila si de procedura penala.

2. Instituirea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive.

3. Pe baza progreselor inregistrate pana in prezent, continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.

4. Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

In ultima perioada mai multi politicieni romani, inclusiv seful statului, au declarat ca MCV ar trebui ridicat.

Pe 29 ianuarie, in cadrul discursului sustinut la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis s-a referit la monitorizarea MCV, apreciind ca rapoartele succesive pozitive reprezinta o recunoastere "a eforturilor de consolidare interna pe toate planurile: combaterea coruptiei, functionarea institutiilor, cresterea transparentei si a predictibilitatii".

"Suntem convinsi sa vor fi urmati pe mai departe pasi drepti, corecti pentru a incepe procesul de phasing out al MCV pentru Romania", a afirmat Klaus Iohannis.

Pe de alta parte, 73% dintre romani si 78% dintre bulgari doresc ca MCV sa continue pana cand tarile lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre", potrivit unui Eurobarometru publicat pe 27 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.