Interventia guvernului in problema creditelor in franci a fost motivata in Ungaria de supraindatorarea in moneda elvetiana a peste 50% din primarii, ceea ce echivala cu un faliment al statului, afirma guvernatorul Mugur Isarescu, precizand ca in Romania nu exista nicio primarie in aceasta situatie.

"Peste 50% din primariile din Ungaria erau supraindatorate in franci elvetieni, deci in stare de cvasi faliment. De la 50% este greu sa spui daca este falimentul primariilor sau al statului ungar. Deci, intereventia acolo, care, oricum, nu a fost prea ortodoxa, a avut un motiv pe care noi nu-l avem. Noi nu avem primarii, sau cel putin nu stiu, care sa se fi imprumutat in franci elvetieni", a spus seful bancii centrale. Guvernul ungar a decis in luna noiembrie a anului trecut sa impuna un schimb valutar fix, mult sub nivelul pietei, pentru conversia imprumuturilor ipotecare din euro si franci in forinti.

Isarescu a facut o prezentare a solutiilor adoptate in fiecare stat si a concluzionat ca decizile nationale trebuie sa tina cont de praticularitatile specifice creditelor in franci elvetieni din fiecare stat. "Este contraproductiva selectarea in mod arbitrar a componentelor favorabile ale masurilor adoptate de diferite tari fara a prezenta contextul si costurile asociate acestora", a continuat Isarescu, scrie MEDIAFAX.

In Ungaria masurile au insemnat angajarea a peste 9 miliarde de dolari din rezerva statului pentru a acoperi pozitia valutara a bancilor. "La noi ar fi mai putin", a adaugat Isarescu. Creditele in franci elvetieni acordate in Ungaria reprezinta circa 10,6% din PIB si 25% din totalul creditului pentru sectorul privat. In Romania, soldul creditului in franci elvetieni din bilanturile bancilor reprezinta 1,4% din PIB si 4,5% din creditul acordat sectorului privat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.