Anul 2014 a fost incheiat cu un deficit bugetar de 1,85% din PIB, Victor Ponta aratand ca aceasta este o veste mai putin buna, deoarece Guvernul nu a reusit sa cheltuie banii.

"Deja am primit prima veste buna, ANAF si ministrul de Finante mi-au confirmat ca si in luna ianuarie avem incasari bugetare mai mari decat erau previzionate in plan. Vestea mai putin buna este ca nu am facut 1,97% din PIB deficit, ci am facut 1,85%. Deci, suntem, dupa Germania, cei mai disciplinati bugetari, dar banii aia trebuie sa-i cheltuim in continuare", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului.

In urma cu doua saptamani, minitrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat ca, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a inchis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub tinta de 2% convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in luna decembrie.

Tinta initiala de deficit bugetar negociata cu institutiile internationale era de 2,2% din PIB, din care 0,2% din PIB reprezentau cheltuieli cu sume alocate co-finantarii proiectelor cu fonduri europene. Intrucat la rectificarile din timpul anului Guvernul a decis sa taie din sumele alocate co-finantarii, tinta de deficit a coborat la 2% din PIB, scrie MEDIAFAX.

La finele lunii noiembrie, executia bugetara arata un deficit minim, de 0,04% din PIB, in conditiile in care reduceri masive au avut loc la cheltuielile de capital, adica investitiile publice, dar si la co-finantari. La ultima rectificare bugetara de anul trecut, Guvernul a decis sa plateasca in avans drepturile castigate in instanta, si care urma sa fie achitate in 2015, in suma de 2,3 miliarde lei. Pentru acest an, Executivul a convenit cu FMI si CE o tinta de deficit bugetar cash de 1,83% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.