Companiile din Romania au redus pretul fara taxe la carburanti cu aproximativ 20%, la fel ca in alte state din Europa, in urma scaderii semnificative a pretului petrolului.
"Vedem o scadere a pretului fara taxe la combustibil de 20%, similar cu cele pe care le vedem in alte state. Nu pare sa fie diferit comportamentul companiilor din Romania fata de piata benzinelor din alte tari", a explicat Chiritoiu, intrebat despre comportamentul companiilor petroliere din Romania in contextul ieftinirii petrolului.

Preturile la benzina si motorina in statele UE sunt in principal influentate de cotatiile internationale ale petrolului. Pretul petrolului Brent a coborat sub 50 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent. Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

La inceputul lunii ianuarie, premierul Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor sa discute cu companiile petroliere despre pretul carburantilor, astfel incat acesta sa ajunga la un nivel "corect si rezonabil" in Romania, in contextul scaderii cotatiei mondiale a petrolului si al nemajorarii accizelor si taxelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.