Daniel Buda spune ca solutia la criza francului elvetian este actionarea in instanta a bancilor si ii propune premierului sa adopte o OUG care sa reglementeze judecarea cu celeritate a acestor cauze, astfel incat instanta sa poata decide plata creditului la nivelul contractului initial.

Daniel Buda (PNL) a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca ii propune premierului Victor Ponta sa adopte o ordonanta de urgenta similara celor care au fost emise in materia somatiilor de plata, care sa reglementeze judecarea cu celeritate a contractelor de creditare in franci elvetieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Solutia la criza francului elevetian este actionarea in instanta a bancilor pe ceea ce inseamna teoria impreviziunii. Ii propun premierului Victor Ponta sa adopte o OUG similara celor care au fost in materia somatiilor de plata, care sa permita judecarea cu celeritate a contractelor de creditare in franci elvetieni. Astfel, se va oferi instantei posibilitatea de a aprecia de la caz la caz, acolo unde se impune aplicarea articolului 1.271 din noul Cod Civil care reglementeaza teoria impreviziunii. Un judecator are posibilitatea de a analiza conditiile de acordare a contractului si poate aprecia ca o persoana este in incapacitate de plata generata de schimbarea conditiilor de acordare a creditului. Instanta poate ingheta contractul la nivelul anului la care a fost incheiat, astfel incat cetateanul va plati creditul la nivelul contractului initial", a spus Buda.

Potrivit acestuia, contractele in franci elvetieni se circumscriu articolului 1.271 din noul Cod Civil, pentru ca oamenii nu au avut cum sa prevada la momentul contractarii creditului aceasta apreciere a francului si sa fie pusi in situatia de a plati de trei-patru ori creditele.

"Este o solutie imorala pe care banca o accepta si profita de aceasta situatie. Atat legea insolventei persoanelor fizice, cat si reconversia creditelor din franci elvetieni in lei comporta discutii. Legea insolventei persoanelor fizice nu rezolva pentru toata lumea aceasta problema, pentru ca ar putea fi persoane fizice care sa nu se afle in stare de insolventa din punctul de vedere al bunurilor si activelor pe care le au. Iar daca vorbim de conversia francilor in lei, nu stiu daca va rezista la CC", a subliniat eurodeputatul.

Buda a afirmat ca, pe actuala procedura, instanta da termene foarte lungi pentru judecarea cauzelor, astfel incat o persoana care nu poate plati creditul poate fi, intre timp, executata silit.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

"De aceea e nevoie de o procedura simplificata care sa prevada judecarea de urgenta a acestor cereri. Celor de la BNR le spun sa nu se mai transforme in avocatul bancilor. Si BNR si bancile trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa castige numai ele din aceste contracte de creditare in franci cu cetateanul, ar putea sa accepte sa isi diminueze profitul, pentru ca un profit diminuat acum, pe termen lung, poate aduce un profit mai mare. Daca omoara creditarea, iar Romania se afla intr-un pericol major, in mod clar vom avea o criza economica mai mare, pentru ca circulatia banului in economie e la fel ca circulatia sangelui in organismul uman. Daca nu va circula banul in economie, vom avea o problema economica serioasa", a spus Buda.

El a mentionat ca propunerea pe care a avansat-o se refera si la credite in alte valute - euro, dolari -, iar suma initiala ar putea fi indexata, eventual, cu inflatia. Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, saptamana trecuta, cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta situatia creata de aprecierea francului elvetian la maxime istorice in raport cu leul.

Citeste si:
Daniel Buda (PNL): Solicit public demisia Sorinei Pintea
Daniel Buda (PNL): Solicit...

In Romania, peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, potrivit datelor BNR, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci, dintr-un total de 14 institutii de credit care au acordat finantari in franci elvetieni. In realitate, numarul debitorilor cu credite in CHF ajunge la circa 200.000, avand in vedere ca mai multe institutii de credit au externalizat o parte din aceste imprumuturi catre bancile-mama.

Cursul pentru francul elvetian anuntat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte. Referinta a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi, plasandu-se astfel pentru a doua sedinta consecutiv peste nivelul euro. Francul s-a apreciat puternic incepand din 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus in septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.
Francul elvetian a crescut cu 22,4% fata de leu comparativ cu nivelul anuntat de BNR pe 14 ianuarie, inainte de hotararea Bancii Nationale a Elvetiei.

Citeste si:
Sediul BNR a fost cuprins de fum. Clădirea a fost evacuată de urgență
Sediul BNR a fost cuprins de...

Daca un roman cu credit in CHF platea pana la acel moment pentru o rata medie de 500-600 de franci intre 1.900 lei si 2.250 lei pe luna (calcul la cursul BNR din 14 ianuarie), peste numai o zi suma de achitat pentru aceeasi rata a urcat brusc cu 300-350 de lei, la 2.200 - 2.600 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.