Inflatia anuala din Germania a incetinit puternic in decembrie, la doar 0,1%, de la 0,5% in noiembrie, potrivit datelor biroului de statistica din Germania, care maresc probabilitatea ca preturile de consum din zona euro sa fi scazut luna trecuta, prima oara in ultimii cinci ani.

In noiembrie, preturile de consum din Germania au crescut cu 0,5% in termeni anuali.

Datele din Germania, cea mai mare economie europeana, vin dupa scaderi semnificative de preturi in Spania si Cipru si sustin asteptarile ca Banca Centrala Europeana sa lanseze achizitii mari de obligatiuni guvernamentale, cel mai devreme pe 22 ianuarie, pentru a evita intrarea in deflatie, relateaza MarketWatch.

Biroul Federal de Statistica din Germania a mai anuntat ca preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,1% comparativ cu luna precedenta. Datele au fost calculate conform standardelor europene. Analisti intervievati de Wall Street Journal anticipau ca preturile de consum din Germania vor creste cu 0,3% fata de luna noiembrie si cu 0,5% in termeni anuali, scrie MEDIAFAX.

In ultimele cateva luni, principalul motiv al incetinirii inflatiei a fost scaderea preturilor energiei.

Preturile de consum din Spania au scazut in decembrie cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in Cipru cu 1,5%. Datele din Germania sugereaza ca preturile de consum din zona euro au scazut luna trecuta cu 0,1% in termeni anuali, considera Evelyn Herrmann, analist la BNP Paribas, marcand prima evolutie negativa de la sfarsitul lui 2009 si un nivel cu mult sub tinta BCE a unei inflatii de aproape 2%. Datele din zona euro urmeaza sa fie publicate miercuri.

Presedintele BCE Mario Draghi a afirmat saptamana trecuta, intr-un interviu, ca riscul unui declin prelungit al preturilor, cunoscut sub numele de deflatie, este limitat dar nu poate fi exclus. El a sugerat ca si inflatia prea scazuta poate avea un efect daunator economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.