Rubla a atins luni noi minime istorice, coborand sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro, in pofida interventiilor masive de sustinere a monedei efectuate de banca centrala in luna decembrie, relateaza AFP.

De la inceputul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% in raport cu euro si cu 45% fata de dolar, din cauza impactului sanctiunilor occidentale asupra economiei Rusiei si a scaderii cotatiei petrolului. La jumatatea tranzactiilor de luni, rubla era tranzactionata la 75,42 unitati pentru un euro si la 60,66 unitati pentru un dolar.

In luna decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei. Banca centrala a adoptat luna trecuta o noua politica, de a interveni pe piata doar in cazul in care este pusa in pericol stabilitatea financiara a Rusiei, dar nu a avut deocamdata efectul scontat, scrie MEDIAFAX.

Institutia a majorat joia trecuta dobanda de politica monetara la 10,5%, nivel aproape dublu fata de cel de 5,5% inregistrat la inceputul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care risca sa afecteze economia aflata deja in pragul recesiunii.

Premierul Dmitri Medvedev a cerut saptamana trecuta rusilor sa aiba rabdare, asigurand ca rubla isi va reveni, asa cum s-a mai intamplat in cazul unor crize precedente. Pe de alta parte, Medvedev a cerut luni guvernului sa reduca cu 10% cheltuielile prevazute in bugetul anului 2015, din cauza veniturilor mai mici, provocate de criza ucraineana, si a declinului pretului petrolului, a relatat publicatia rusa Vedomosti, citand mai multe surse aproapiate situatiei.

Sursele au precizat ca cheltuielile sociale nu vor fi afectate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.