Economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,3% pe seria ajustata sezonier.
In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.

Dupa primul semestru, economia arata un avans de 2,4% pe serie bruta si de 2,6% pe serie ajustata sezonier, scrie MEDIAFAX.

Datele revizuite publicate de Institutul National de Statistica arata ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica, intrucat PIB-ul din trimestrul intai a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scadere de 0,1% la ultima revizuire anuntata, in timp ce scadere din T2 a fost de numai 0,3%.

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", se arata in comunicatul INS.

Datele provizorii anuntate anterior de INS indicau o scadere a economiei de 0,1% pe primul trimestru si de 0,9% pe al doilea trimestru. Revizuirea este mare si indica o ajustare in sus cu 0,6 puncte procentuale in trimestrul I si cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Premierul Ponta a declarat miercuri seara, la dezbaterea electorala organizata de B1TV, ca INS va anunta vineri o crestere economica de peste 1% in trimestrul al treilea si ca in primul trimestru datele au fost recalculate si economia nu a fost niciodata in recesiune.

De altfel si Comisia Europeana a estimat ca PIB-ul Romaniei a crescut cu 1% in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior si de 1,6% in ultimul trimestru, ceea ce insemna, practic, iesirea din recesiune tehnica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.