Romania se pare ca nu dispune de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, a declarat premierul Victor Ponta.

El a sustinut declaratia la Antena 3, dupa ce a aratat ca Romania trebuie sa fie independenta energetic si sa aiba propriile resurse off-shore si conventionale, iar moderatorul i-a propus ca "povestea cu gazele de sist" sa fie amanata putin, deoarece resursele existente in Marea Neagra asigura independenta energetica a tarii pentru 30 ani, in timp ce gazele de sist reprezinta o tema controversata care aduce multe puncte defavorabile oricarui politician care o sustine.

"Oricum s-a amanat, pentru ca...se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Ponta, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca gazele conventionale din Marea Neagra sunt in explorare.

In urma cu o luna, ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma ca Romania poate fi jucatorul principal in domeniul energetic, iar exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor, spunand ca Romania are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile.

In luna iulie, compania Chevron a finalizat activitatile de explorare a gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri, precizand atunci ca informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potentialului zacamantului. Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in aprilie 2014, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti. Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Si activisti din sapte tari ai organizatiei Greenpeace au protestat fata de operatiunile de explorare a gazelor de sist in Romania, dar premierul Victor Ponta a sustinut aceste operatiuni, aratand ca gazele de sist reprezinta un subiect care trebuie discutat serios, deoarece, daca nu exista gaze din productia interna, atunci alternativa este cumpararea acestora din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.