Banca centrala din China vrea sa puna la dispozitia sistemului bancar 200 de miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari), potrivit unor surse din acest sector, in conditiile in care masurile luate pentru facilitarea creditarii nu au condus la accelerarea cresterii economice, transmite MarketWatch.

Fondurile vor fi puse la dispozitia a circa 20 de banci nationale si regionale mari si se vor adauga unei masuri luate luna trecuta, prin care cele mai mari cinci banci de stat au primit 500 de miliarde de yuani. Autoritatile de la Beijing sunt tot mai ingrijorate ca vor rata tinta de crestere economica pentru acest an, de 7,5%, pentru prima oara de la criza financiara asiatica din 1998, scrie MEDIAFAX.

Decizia bancii centrale chineze scoate in evidenta nervozitatea existenta in randul guvernelor la nivel mondial legata de incetinirea cresterii economice. Bursele au inregistrat scaderi puternice saptamana trecuta, din cauza problemelor economice si a temerilor investitorilor privind capacitatea de reactie a autoritatilor. Unul dintre principalele motive de ingrijorare este incetinirea cresterii economice in China. Germania, cea mai mare economie din Europa, pentru care China este a cincea mare piata de export, a raportat recent scaderea productiei prelucratoare.

Australia, care a beneficiat de o crestere economica solida, peste cele din alte state dezvoltate, datorita exporturilor in China, se confrunta cu deprecierea dolarului australian, din cauza temerilor ca cererea de pe piata chineza este in declin. Brazilia, dependenta la randul ei de piata chineza, a anuntat luna trecuta cel mai mare deficit comercial din ultimii cinci ani si face eforturi sa iasa din recesiune, dupa o crestere economica medie de 3,7% in ultimul deceniu.

China a inregistrat in primul trimestru o crestere economica de 7,4%, cea mai lenta din ultimele 18 luni, iar in trimestrul urmator de 7,5%, similara cu cea din aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit analistilor intervievati de Wall Street Journal, este posibil ca avansul sa fi incetinit din nou in trimestrul al treilea, la 7,4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.