BNR a redus inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor, a anuntat guvernatorul banci centrale, Mugur Isarescu.

"In sedinta de astazi (luni - n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2% la finele anului 2014 si la 3% la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4% in 2014 si la 2,4% in 2015", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, scrie MEDIAFAX.

Riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenta din mediul extern, fiind generate in principal de posibilitatea cresterii volatilitatii fluxurilor de capital adresate economiei romanesti ca urmare a unei evolutii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor fata de economiile emergente.

BNR arata ca aceasta s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial.

La raportul anterior, din luna mai, BNR a modificat prognoza de inflatie de la 3,5% la 3,3% pentru 2014 si de la 3,2% la 3,3% pentru anul urmator. Ulterior, estimarea a coborat de la 3,3% la 3,1%.

Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 0,66%, fata de 0,94% in mai si 1,55% in decembrie 2013, atingand un nou minim istoric.

Totodata, rata medie anuala a inflatiei a coborat la 1,7% in iunie, de la 2,1% in luna precedenta. Rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, a fost de 1,5%, comparativ cu 1,8% in mai, nivel care plaseaza Romania printre statele care se incadreaza in criteriul aferent privind convergenta nominala la nivelul UE.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

"Analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si situarea sa, temporar, sub limita inferioara a intervalului de variatie al tintei stationare. Fata de prognoza din luna mai, noua traiectorie asteptata a inflatiei este semnificativ mai redusa", se spune in comunicat.

Evolutia inflatiei a fost determinata de factori conjuncturali, precum dinamica preturilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale, influenta preturilor de import care reflecta partial nivelurile joase ale inflatiei din zona euro, la care se adauga efectele persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat miercuri intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.