Preturile de consum au scazut cu 0,04% in luna mai, iar inflatia anuala a coborat la 0,94%, reprezentand un minim istoric, pe fondul ieftinirii alimentelor de baza, precum si a unor tarife la unele servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia anuala a coborat astfel de la nivelul de 1,21% atins in aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu numai 0,11%.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iunie 2013 – mai 2014) fata de precedentele 12 luni (iunie 2012 – mai 2013), determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum) este 2,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,8%, se arata intr-un comunicat publicat joi de INS.

In luna mai, cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate la oua (-4%), zahar (-3,06%) si legume (-1,29%), completate de ieftiniri usoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene si serviciile de telefonie.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost operate la fructe proaspete (5,94%) si cartofi (1,93%).

BNR a revizuit in luna mai prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioara a intervalului de variatie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de alta parte, multi analisti anticipeaza ratarea tintei de inflatie, sau incadrarea la limita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.