Business 4 Iunie 2014 14:55
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana si-au dat miercuri acordul ca Lituania sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, statul baltic urmand sa devina al 19-lea membru al uniunii monetare.

"Lituania indeplineste toate criteriile de convergenta", potrivit Executivului UE, care considera ca tara poate adopta euro la 1 ianuarie 2015, transmite MEDIAFAX.

Decizia trebuie sa fie aprobata de liderii europeni, apoi de ministrii de Finante, la jumatatea lunii iulie, fiind necesar si acordul Parlamentului European.

Comisarul insarcinat cu afacerile economice, Olli Rehn, a salutat politica bugetara si reformele economice serioase ale Lituaniei, care au condus la o crestere impresionanta a prosperitatii cetatenilor lituanieni.

"Eforturile noastre si munca pe care am depus-o au fost apreciate", a declarat premierul lituanian Algirdas Butkevicius, care considera ca acest acord este o etapa spre o dezvoltare mai rapida si o viata mai buna pentru populatia tarii.

El a adaugat ca tinand cont de evenimentele de la frontierele tarii, adoptarea euro dobandeste o importanta mai mare. "Este un nou pas catre mai multa securitate economica, financiara si politica", a adaugat Butkevicius, fara sa mentioneze direct tensiunile cu Rusia.

Autoritatile de la Vilnius vad euro ca o protectie fata de Rusia si o modalitate de intarire a pozitiei politice a tarii in Europa.

Lituania, tara cu 3 milioane de locuitori si membra a UE din 2004, urmeaza drumul Estoniei si al Letoniei, care au adoptat moneda unica in 2011, respectiv 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.