Business 31 Mai 2014 15:55
Procuratura SUA vrea ca BNP Paribas sa plateasca peste 10 miliarde de dolari pentru inchiderea investigatiilor federale si statale referitoare la afacerile celei mai mari banci din Franta cu tari supuse sanctiunilor internationale, precum Sudan si Iran, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Actiunile BNP Paribas au scazut in urma informatiei cu pana la 6,1%, cel mai amplu declin dupa februarie 2013. De la inceputul acestui an, titlurile BNP Paribas au pierdut 12% din valoare, comparativ cu cresterea de 3,5% a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Sursa a aratat ca acordul final intre BNP si autoritatile SUA ar putea avea loc in cateva saptamani.

Suma necesara pentru inchiderea investigatiei a urcat incepand din luna aprilie, cand BNP a avertizat ca ar putea avea nevoie de o suma mult mai mare decat cele 1,1 miliarde de dolari alocate pentru acest caz. Procurorii preseaza totodata banca franceza sa isi recunoasca vinovatia de a fi transferat fonduri pentru clienti din Iran si Cuba si Sudan, incalcand sanctiunile impuse de SUA, au spus persoane apropiate situatiei, transmite MEDIAFAX.

"Dincolo de incertitudinile legate de posibilul acord de inchidere a investigatiei, principalele probleme raman tipul posibilelor acuzatii si impactul asupra activitatilor operationale ale BNP", a declarat Kinner Lakhani, analist la Citigroup in Londra.

Penalizarea care va fi impusa BNP ar putea fi cea mai mare din SUA dupa cea de 4 miliarde de dolari aplicata grupului BP anul trecut, de catre Departamentul de Justitie.

Jean Pierre Lambert, analist at Keefe, Bruyette & Woods, a anticipat in aceasta luna ca BNP ar putea plati o amenda de circa 7 miliarde de dolari pentru a nu fi exclusa de SUA din sistemul de plati in dolari.

Saptamana trecuta, Bloomberg a relatat ca procurorii ar putea cere plata unei amenzi de peste 5 miliarde de dolari.

Guvernul francez nu s-a implicat in negocierile dintre Departamentul american al Justitiei si BNP Paribas, considerand ca este o problema juridica ce trebuie sa isi urmeze cursul, potrivit unor persoane apropiate autoritatilor guvernamentale franceze.

Banca elvetiana Credit Suisse a acceptat pe 20 mai plata a 2,6 miliarde de dolari, iar o divizie a sa a recunoscut ca a ajutat clienti americani sa eludeze fiscul, intr-un acord cu Departamentul de Justitie.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.