Business 16 Mai 2014 12:02
Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat pregatit sa intrerupa livrarile de gaze catre Europa via Ucraina daca Kievul nu isi plateste factura, a declarat joi, la Bratislava, premierul slovac, Robert Fico, dupa intrevederea cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"L-am informat pe Rasmussen in legatura cu cea mai recenta amenintare: oprirea livrarilor de gaze via Ucraina. Astazi (joi), mai multe state membre UE, intre care Slovacia, au fost informate de presedintele Putin ca nu vor exista livrari catre Europa daca Ucraina nu isi plateste factura pana la 1 iunie", a declarat Fico pentru presa, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia nu a primit nicio "propunere concreta" din partea UE cu privire la platile Ucrainei pentru livrarile de gaze rusesti si a facut apel la o implicare "mai activa" a Bruxelles-ului.

Moscova a amenintat ca va intrerupe incepand de la 3 iunie aprovizionarile catre Ucraina daca aceasta nu va plati in avans factura pentru iunie, in valoare de 1,66 de miliarde de dolari, existand astfel riscul perturbarii livrarilor catre UE, asa cum s-a intamplat pe vremea "razboaielor gazelor", intre 2006 si 2009.

Reuniti joi, la Bratislava, premierii tarilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) au facut apel la punerea in aplicare a unui mecanism de solidaritate in fata intreruperii livrarilor de gaze.

"Ne-am pus de acord asupra necesitatii unui mecanism de criza in cazul in care Rusia ar opri aprovizionarea cu gaze via Ucraina si exista asupra acestui punct o solidaritate puternica intre cele patru tari ale Grupului de la Visegrad", a declarat Fico pentru presa.

"Avem nevoie de o cooperare cat mai stransa posibil la nivel de experti si de ministri, in scopul de a pune la punct cat mai curand posibil detaliile unui mecanism de solidaritate in domeniul gazifer pentru situatii de criza", a adaugat omologul sau polonez, Donald Tusk.

Potrivit lui, una dintre primele sarcini ar trebui sa fie pregatirea unui cadru comun de achizitionare si de achitare a gazelor.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

"Exemplul nostru de solidaritate regionala ar putea determina intreaga Uniune Europeana sa adopte un astfel de mecanism", a adaugat el.
UE importa un sfert din necesarul de gaze din Rusia, dintre care aproape jumatate tranziteaza Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.