National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia, intentioneaza sa atraga fonduri de 2,1 miliarde de euro prin vanzarea de actiuni pentru a acoperi un deficit de capital identificat de banca centrala in cadrul unor teste de stres, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Bloomberg.

NBG controleaza Banca Romaneasca.

Institutia de credit va decide asupra planului, care este inca in discutie, la reuniunea de marti a board-ului, a spus sursa citata.

Banca elena a anuntat la 7 martie ca va prezenta un plan de a obtine fondurile necesare recapitalizarii fara sa vanda actiuni. Banca centrala din Grecia a refuzat sa accepte planul, au declarat surse informate asupra discutiilor.

Presa elena a scris in aprilie, citand surse din cadrul bancii, ca NBG lucreaza la un program pentru a obtine fondurile necesare recapitalizarii prin vanzarea de active si subsidiare, pentru care avea insa nevoie de acordul bancii centrale.

Guvernatorul Bancii Greciei, George Provopoulos, a declarat, vineri, ca NBG poate obtine banii de la investitori in cazul in care alege aceasta cale.

Board-ul va propune o majorare de capital de 2,1 miliarde de euro si anularea drepturilor de preemptiune ale actionarilor obisnuiti, printre care se afla si fondul elen pentru stabilitate financiara.

In plus, institutia de credit va propune si rascumpararea de actiuni preferentiale in valoare de 1,3 miliarde de euro detinute de guvernul de la Atena. Pentru a acoperi aceasta plata, NBG va vinde unele active, au spus doua surse.

Alte doua banci elene, Piraeus Bank si Alpha Bank, au atras in luna martie aproape 3 miliarde de euro, in principal de la investitori straini, pentru a se recapitaliza conform cerintelor bancii centrale. Pireus a vandut si obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.