Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat, joi, ca deficitul de umiditate din sol, care ar putea afecta culturile agricole, va fi compensat de ploile de joi si de cele anuntate pentru vineri.

"Deficitul de umiditate din sol va fi compensat prin ploile din aceste doua zile. Important este sa avem precipitatii si in perioada urmatoare, mai ales spre sfarsitul acestei luni si pe parcursul lunii mai", a spus ministrul, pentru MEDIAFAX.

El a afirmat ca starea de vegetatie a actuala a culturilor infiintate in toamna anului trecut este "buna si foarte buna" in majoritatea zonelor agricole din Romania, dar ca exista inca un deficit de umiditate in sol. Ministrul a mai spus ca temperaturile scazute din ianuarie si februarie nu au afectat semnificativ mugurii de rod ai soiurilor de vita-de-vie si ai pomilor.

"Temperaturile ridicate din luna martie au provocat o evolutie mai rapida la vita-de-vie si pomii fructiferi", a adaugat Constantin.

Acesta declarase saptamana trecuta, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture ca, in general, culturile agricole arata bine, dar au nevoie de precipitatii in urmatoarea perioada.

Productia de cereale a Romaniei a crescut cu 64% anul trecut. Desi ocupa pozitii fruntase in UE la productia de porumb si grau, Romania este pe ultimele locuri in ceea ce priveste randamentele la hectar. Productia agricola vegetala a inregistrat anul trecut cresteri la toate culturile datorita vremii favorabile.

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru in UE, dupa Franta, Germania si Polonia, iar la productia obtinuta pe locul sase, dupa Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, Romania se afla printre ultimele tari in randul statelor membre.

Romania s-a plasat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, iar la productie s-a clasat pe locul doi, dupa Franta, datorita unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor state membre. Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in UE.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013 Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Marea Britanie si Belgia), din cauza randamentului inferior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.