Presedintele interimar al ANPC, Marius Dunca, a anuntat ca, in urma controlului de joi in magazinele din toata tara, au fost oprite definitiv de la vanzare 19 tone de carne si au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, gasindu-se produse expirate, precum si etichetate necorespunzator.

Dunca a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca au fost verificati 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constat abateri.

Cantitatea de carne controlata a fost de 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli. Astfel, au fost gasite produse expirate, marfa depozitata in conditii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterata, precum si produse neetichetate corespunzator, dat fiind ca lipsea pretul sau informatiile nu erau traduse in limba romana, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Dunca, au fost oprite temporar de la vanzare 94 de tone de carne, iar 19 tone au fost oprite definitiv. Oficialul ANPC a mai precizat ca au fost date 104 amenzi in valoare totala de 436.200 de lei.

"Va pot spune doar ce am constatat, treaba ANPC este de a urmari eticheta, modul de comercializare, de transport, de depozitare. Restul, unde se duceau, nu este de competenta noastra. Pentru carnea expirata au fost intocmite procese verbale de distrugere", a mai spus Dunca.

La Mehedinti au fost gasite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 si 880 de kg carne de pui din import UE cu deficiente de etichetare, iar in Brasov 9,8 tone picioare de porc si 129 kg carne de porc expirate. La Neamt, 890 kg pulpe de pui si 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusa, in Bucuresti 323 kg carne curcan si pui prezentau arsuri de congelare si miros neplacut, iar in Bihor s-au gasit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producatorului pe eticheta.

La Bacau, inspectorii ANPC au depistat 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, iar la Arges - 17 kg pipote de pui fara elemente de identificare in limba romana.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a facut si joi veificari, la depozitele de carne, din Bucuresti si din judetele Iasi, Bistrita-Nasaud si Cluj, in urma cercetarilor DIICOT privind grupari infractionale specializate in evaziune fiscala si comercializare de carne alterata

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

In urma actiunii ANPC de joi, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, gasindu-se inclusiv marfa expirata din noiembrie 2013.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Zece persoane au fost retinute de procurori si arestate preventiv. DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

Citeste si:
Vești bune pentru clienții Hidroelectrica
Vești bune pentru clienții...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.