Cererea de gaze naturale si electricitate in Romania va ramane redusa in acest an, iar marjele de rafinare si vanzarile de carburanti vor fi in continuare sub presiune, din cauza cotatiilor internationale ridicate la titei, a slabei revigorari economice si a masurilor fiscale, estimeaza Petrom.

"Pe piata locala a gazelor si energiei electrice anticipam o cerere scazuta in continuare. Calendarul de liberalizare a preturilor la gazele din productie interna prevede patru majorari de pret pentru acest an, aplicabile sectoarelor casnic si non-casnic (prima crestere a fost deja implementata in ianuarie)", arata Petrom, companie din grupul austriac OMV, in raportul financiar pe anul 2013, amintind totodata ca Legea energiei 123/2012 include optiunea de amanare cu un an a liberalizarii preturilor la gaze pentru sectorul non-casnic, transmite MEDIAFAX.

Pe piata de electricitate Petrom estimeaza ca preturile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica.

"Marjele de rafinare si volumele din marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse, a slabei revigorari economice din regiunea in care ne desfasuram activitatea si a masurilor fiscale din Romania, in special", se arata in raport.

Petrom noteaza, in ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, ca anticipeaza discutii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor si masurile de impozitare extraordinara introduse la inceputul anului 2013, care se vor aplica pana la sfarsitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor financiare ale companiei. Reprezentantii Petrom spun ca sunt pregatiti, totodata, sa continue discutiile cu autoritatile pentru a obtine un cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor.

Citeste si:
Carburanții se ieftinesc la sfârșitul săptămânii. Cât costă litrul...
Carburanții se ieftinesc la...

Compania arata ca, avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze, recentele modificari ale regimului fiscal au un efect direct asupra activitatilor Petrom.

"Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei. Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii", precizeaza Petrom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.