Platforma de socializare Facebook poate amplifica in mod dramatic viziunea politica a utilizatorilor si poate conduce la ignorarea prietenilor cu ale caror opinii politice acestia nu sunt de acord, arata un nou studiu al cercetatorilor din statul american Georgia.

Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Georgia arata ca utilizatorii tind sa ramana in cercurile lor de prieteni, devenind astfel un nucleu concentrat privind un subiect anume.

De asemenea, se afirma ca algoritmii proprii ai Facebook ar trebui sa fie imbunatatiti pentru a permite aparitia mai multor opinii "partizane".

"Oamenii sunt de obicei prieteni cu persoanele care le impartasesc valorile si interesele. Ei tind sa interactioneze mai mult cu acestia, creandu-se astfel un fenomen de «iubire a aproapelui»", a declarat Catherine Grevet, autoarea studiului.

"Asta inseamna ca ei interactioneaza foarte rar cu acei putini prieteni care au opinii diferite. Ca rezultat, ei nu sunt atat de expusi pentru a-si sustine punctul de vedere", a mai spus aceasta, potrivit MEDIAFAX.

Persoanele care cred ca cei mai multi prieteni au opinii diferite de ale lor se implica mai putin in discutiile de pe Facebook, au mai descoperit cercetatorii. Pentru cei care aleg sa fie conectati si activi din punct de vedere politic, cercetatorii au descoperit ca cei mai multi prefera sa ramana in cercul lor de prieteni si sa ii ignore pe cei care au alte pareri.

De asemenea, studiul a aratat ca Facebook ar fi vinovata pentru acest lucru, ca si cum algoritmii platformei ar avea capacitatea de a "invata" utilizatorii ceea ce trebuie sa le placa.

Grevet a sugerat ca platforma de socializare ar putea "presara" statusuri care sa contina si alte opinii politice.

Pentru acest studiu au fost monitorizati peste 100 de utilizatori activi din punct de vedere politic pe platforma Facebook, in primavara anului 2013, in mijlocul unor dezbateri privind taierile bugetare, casatoriile persoanelor de acelasi sex si reglementarile privind detinerea de arme.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.