Subscrierile din asigurari de viata vor stagna sau creste cu cel mult 5% in acest, dupa ce, in primele 11 luni ale anului 2013, veniturilor companiilor pe acest segment de piata au scazut cu 8%, la 1,52 miliarde de lei, au declarat luni reprezentantii asiguratorilor.

"Asigurarile de viata sunt dependente de evolutia PIB. Exista deficit de protectie in Romania, piata are un potential de dezvoltare de sase ori nivelul de crestere a PIB, care va avansa cu 3-4% anual in urmatorii ani. Romania nu a ajuns la 12.000 de euro per capita, prag care aduce o crestere suplimentara a asigurarilor de viata. Sunt semne bune pentru cresterea pietei asigurarilor. Inflatie redusa, cresteri de venituri peste inflatie, dar trebuie sa avem rabdare, pentru ca impactul nu se vede imediat. Eu ma astept la o crestere de pana la 5%, tinta fezabila pentru acest an. Pe de alta parte, trebuie sa vedem si actiuni din partea companiilor, care trebuie sa fie mai creative, sa lanseze noi produse si sa actioneze in directia cresterii gradului de educatie al clientilor in privinta asigurarilor", a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Marius Popescu, la un eveniment de specialitate, scrie MEDIAFAX.

Prezent la eveniment, presedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, s-a aratat mai putin optimis si a estimat ca piata asigurarilor de viata va stagna in acest an, opinie impartasita si de directorul general al Generali Romania, Adrian Marin.

"Eu cred ca piata asigurarilor de viata a scazut din cauza conditiilor economice ale tarii. Chiar daca economia Romaniei a crescut, sustinuta mai mult de agricultura, impactul nu s-a vazut in veniturile populatiei, in nivelul de trai al populatiei si, implicit, nici in asigurarile de viata. Statistic vorbind, romanii nu isi pot permite sa consume mai mult de 90 de euro/an pentru asigurari. Pentru Asirom, segmentul asigurarilor de viata a avut un an bun, chiar daca piata in ansamblul ei a scazut. Si in 2013 am spus ca viata nu va creste spectaculos si ma astept si in acest an la o stagnare a pietei pentru ca premizele economice nu sunt favorabile", a spus Diaconescu.

Citeste si:
Vești bune pentru clienții Hidroelectrica
Vești bune pentru clienții...

Florentina Vizinteanu, specialist in asigurari de viata si fost director general al BCR Asigurari de Viata pana la finele anului 2013, a anticipa ca piata de profil va creste cu 3-4% in acest an, estimare care va depinde de reforma sistemului de sanatate si posibilele deductibilitati care ar putea fi introduse.

"In plus, companiile, pe langa restructurarile facute in 2013, trebuie sa fie mai inovative in privinta produselor si retelei de distributie", a spus Vizinteanu.

In opinia lui Cornel Moldoveanu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor, revenirea pietei de asigurari de viata depinde atat de performantele indicatorilor macroeconomici in special PIB-ul cat si de cresterea gradului de educatie financiara a individului, de constientizare a nevoilor precum si de stimulentele fiscale.

Citeste si:
Vlad Mixich: De vineri, fiecare este responsabil pentru sine și...
Vlad Mixich: De vineri,...

"Un alt aspect care ar duce la dezvoltarea, as putea spune semnificativa a asigurarilor de viata, il reprezinta modalitatea de realizare a reformei in domeniul sanatatii, avand in vedere ca multi dintre asiguratori au dezvoltat produse de asigurare de sanaatate individuale. Astfel, este necesar un cadru cat mai predictibil si clar pentru conturarea strategiilor pe termen mediu si lung pe acest segment, care depind de forma in care se va materializa reforma sanatatii", a spus Moldoveanu, care este responsabil de sectorul asigurarilor in cadrul ASF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.