Fitch a confirmat ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung in moneda straina la "BBB-", cu perspectiva stabila, datorita situatiei solide a finantelor publice si amortizarii dezechilibrelor din perioada premergatoare crizei, principala problema semnalata fiind cresterea economica slaba.

Pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala, Fitch a confirmat ratingul "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Plafonul de tara a fost mentinut la "BBB+".

Ambele ratinguri se incadreaza in categoria recomandata pentru investitii pe termen lung (investment grade).

"Situatia solida a finantelor publice reprezinta factorul cheie care sprijina ratingul investment grade al Bulgariei", noteaza Fitch intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

Astfel, Bulgaria a incheiat anul trecut cu o datorie publica de 18,5% din Produsul Intern Brut, una dintre cele mai mici din UE si mai putin de jumatate fata de media statelor cu ratinguri "BBB", de 40,2% din PIB, potrivit agentiei de rating.

Totodata, controlul cursului de schimb in consiliu monetar si reglementarile din zona fiscala limiteaza deficitul bugetar. Fitch anticipeaza ca deficitul dupa metodologia ESA 95 se va mentine in acest an la 1,8% din PIB si va scadea usor in 2015.

Bulgaria detine de asemenea o rezerva tampon suficienta, echivalenta cu 6,3% din PIB la finele lunii noiembrie, precum si rezerve valutare semnificative.

Principala vulnerabilitate a economiei bulgare este cresterea slaba. Fitch anticipeaza o expansiune economica de 2% anul viitor, fata de sub 1% in 2012 si 2013, cu perspective limitate pe termen mediu avand in vedere situatia dificila din Europa, cererea scazuta pentru credite bancare, dificulatile din mediul de afaceri si trendurile demografice nefavorabile.

Absorbtia fondurilor europene pentru proiecte de infrastructura ar intari cresterea economica, noteaza Fitch.

Agentia Moody's atribuie Bulgariei ratingul "Baa2", cu perspectiva stabila, in timp ce Standard & Poor's califica Bulgaria la "BBB", cu perspectiva negativa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.