Posibilitatea ca Rezerva Federala a SUA sa piarda controlul evenimentelor in procesul de reducere a programului prin care sprijina economia americana reprezinta cea mai mare temere a investitorilor pentru anul urmator, potrivit cotidianului Financial Times.

Fed a decis in decembrie sa reduca de la 85 de miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari achizitiile lunare de obligatiuni prin care sustine economia americana. Programul de introducere de lichiditati in sistemul financiar, al treilea de acest tip de la declansarea crizei financiare in 2008, a alimentat si cresterea puternica a burselor la nivel global.

"Pesimistii au avut un an dificil in 2013. Prea multe au mers dezamagitor de bine. Bursele au crescut la nivel global. Zona euro nu a intrat din nou in criza. Nelinistile de pe pietele emergente s-au calmat. Dupa un inceput mai nepotrivit, Fed a calmat temerile investitorilor privind programul de reducere a achizitiilor de obligatiuni. Chiar daca bursele au incheiat 2013 intr-o dispozitie optimista, sunt destule lucruri care pot merge rau in 2014", noteaza publicatia britanica, transmite MEDIAFAX.

Avansul burselor este bazat pe cresterea estimata a profiturilor, nu pe cele obtinute, iar perspectivele economice raman fragile, mai ales in unele regiuni ale Europei. Fed trebuie sa evalueze bine procesul de reducere a achizitiilor, astfel incat sa nu afecteze economia SUA si tarile emergente. In plus, pot aparea crize si in urma unor factori neprevazuti.

In fruntea listei temerilor se afla o eventuala pierdere a controlului evenimentelor de catre Fed.

"Cel mai mare risc pentru 2014 este, in mod cert, riscul ca Fed sa greseasca", a declarat Didier Saint-Georges, membru in comisia pentru investitii a companiei de administrare de active Carmignac.

Randamentele obligatiunilor emise de Trezoreria SUA au crescut in acest an, dar volatilitatea a ramas redusa.

"Ceea ce este mentinut stabil in mod artificial prezinta in multe cazuri riscul cel mai mare", a spus Saint-Georges.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Directorul fondului de investitii in obligatiuni Pimco, Mohamed El-Erian, se teme de complexitatea tranzitiei de la cresterea economica sustinuta prin politici monetare la cea generata de sectorul privat.

"Tranzitia este complexa. Implica schimbari intr-un climat cu un mix ridicat de politici experimentale", a spus el.

Cel mai grav scenariu negativ, dar si cel mai putin probabil, ar fi o incetinire economica dura a Chinei, arata un studiu realizat in decembrie de Bank of America Merrill Lynch.

Efectele unei "aterizari dure" in China s-ar rasfrange rapid pe alte piete emergente, in timp ce declinul preturilor la materii prime ar alimenta presiunile deflationiste in Europa, avertizeaza Stephane Deo, analist la banca UBS. Un astfel de scenariu are, insa, o probabilitate redusa.

Desi Europa nu mai reprezinta un risc la fel de puternic, nu a iesit cu totul de pe radarul investitorilor, noteaza Financial Times.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Pentru Andreas Utermann, directorul de investitii la Allianz Global Investors, riscul principal este cel al protectionismului, de instituire, la presiunea populatiei, de bariere pentru schimburile comerciale si capital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.