Guvernul a aprobat un act normativ prin care institutiile publice vor fi obligate sa asigure, in cazul noilor proiecte IT, interoperabilitatea acestora cu alte sisteme informatice, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

"In Romania, in ultimii 10 ani, fiecare institutie publica si-a dezvoltat un sistem informatic si, cand vrem sa le punem laolata, nu reusim. Din acest motiv, miercuri, am aprobat strategia nationala prin care orice nou proiect informatic trebuie avizat de o comisie a Ministerului pentru Societatea Informationala si trebuie sa aiba ca prima conditie interoperabilitatea bazelor de date, sa nu mai patim ce am patit atunci cand nu am fost in stare sa legam sistemul informatic al Politiei Rutiere cu cel de la ANAF, ca sa stim cine si-a platit amenzile", a declarat premierul, potrivit MEDIAFAX.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de hotarare privind organizarea si functionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala, care va avea ca atributii principale elaborarea directiilor strategice pentru dezvoltarea societatii informationale si avizarea strategiilor si proiectelor de informatizare ale institutiilor publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice si avizarea proiectelor care implica solutii IT&C pentru care se solicita garantii guvernamentale.

Retail jobs

Ponta a fost prezent la MSI, unde ministrul de resort, Dan Nica, a semnat contractele de finantare prin fonduri structurale pentru 44 de proiecte privind implementarea unor registre agricole electronice in 36 de judete, 5 proiecte de e-guvernare si 3 proiecte de interoperabilitate.
Valoarea totala a finantarii pentru cele 52 de proiecte este de 628,65 milioane de lei.

Contractele au fost semnate in urma evaluarii cererilor de finantare depuse de solicitanti ca raspuns la apelurile lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) in perioada aprilie-iulie 2013.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru proiectele privind registrele agricole in format electronic se ridica la 283,39 milioane de lei.
Sistemele vor contine informatii despre fiecare gospodarie din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, precum numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, septel, masini, instalatii si unelte.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

In domeniul e-guvernare, cele cinci proiecte au primit finantare de 199,79 milioane de lei.

Astfel, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica va primi pentru proiectul "Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din Romania - ICIPRO" o finantare nerambursabila de 76,2 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe - 31,5 milioane de lei pentru proiectul "Noi masuri de modernizare si management integrat al serviciilor pentru cetateni", iar Oficiul Roman pentru Adoptii - 28,2 milioane de lei pentru proiectul "Sistem informatic integrat pentru Oficiul Roman de Adoptii - OR@".

De asemenea, Inspectia Muncii va pune in practica, avand o finantare de 35,1 milioane de lei, proiectul "Combaterea muncii la negru si sporirea securitatii muncii in Romania prin imbunatatiri de structura si proces in cadrul inspectiei muncii", iar Centrul National de Management pentru Societatea Informationala, institutie subordonata MSI, va dezvolta un sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor, unde finantare nerambursabila se ridica la 28,78 milioane de lei.

Citeste si:
Premier slovac: Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea”
Dacă Rusia învinge Ucraina,...

In domeniul interoperabilitatii, cele trei proiecte vor fi finantate din fonduri europene cu 145,47 milioane de lei.

Cel mai mare proiect va fi derulat de Serviciul Roman de Informatii, care va primi 96,99 milioane de lei pentru proiectul "Sistemul national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic".

Cu un buget de 30,97 milioane de lei, Agentia Nationala de Integritate va dezvolta proiectul "Prevent - Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice", iar Secretariatul General al Guvernului a primit o 17,5 milioane lei pentru proiectul "Asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice ale institutiilor furnizoare de date necesare fundamentarii politicilor si deciziilor Guvernului - Tablou de bord la nivelul SGG".

Citeste si:
Grindeanu: Proiecte de mică amploare, precum centuri ocolitoare,...
Grindeanu: Proiecte de mică...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.