Profitul net al Romgaz a scazut cu 55% in primele noua luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborat cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuarii cantitatilor de gaze interne livrate, cat si a celor din import.

In perioada similara a anului trecut, producatorul de gaze naturale a consemnat un profit net de 917,6 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,873 miliarde lei.

"Desi pretul gazelor din productia interna s-a majorat fata de anul anterior, cifra de afaceri a societatii a scazut, atat datorita diminuarii cantitatilor de gaze interne livrate, cat si a celor din import. Reducerea cantitatilor de gaze livrate din import se datoreaza atat scaderii cererii de consum pe piata de gaze naturale, cat si prevederilor ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea metodologiei de alocare a cantitatilor de gaze naturale rezultate din activitatea de productie necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, conform caruia producatorii de gaze naturale nu mai au obligatia sa livreze gaze in amestec intern cu import", se arata intr-un raport transmis, joi, de companie Bursei de Valori Bucuresti, transmite MEDIAFAX.

Veniturile totale au scazut cu 8%, la 3,059 miliarde lei (694 milioane euro), in timp ce cheltuielile totale au urcat cu 11%, la 2,433 miliarde lei (552 milioane euro). In primele noua luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri totale de 3,333 miliarde lei si cheltuieli totale de aproape 2,2 miliarde lei.

"Pentru perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2013, costul marfurilor vandute a scazut cu 54%, la 338 milioane lei comparativ cu 730 milioane lei in cele noua luni incheiate la 30 septembrie 2012, ca urmare a unei diminuari a vanzarilor de gaze naturale importate (...) Cheltuielile cu deprecierea, amortizarea si pierderile de valoare au crescut cu 159,3 milioane lei, sau 36%, la 601,7 milioane lei fata de 442,4 milioane lei in cele noua luni incheiate la 30 septembrie 2012. Aceasta crestere a rezultat prin inregistrarea unei cheltuieli nete cu deprecierea mijloacelor fixe rezultate prin preluarea CTE Iernut, cat si unei deprecieri a proiectelor abandonate sau in curs de abandonare aferente activitatii de explorare si productie de gaze naturale", se mai arata in raport.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Cheltuielile cu salariile, taxele si contributiile sociale aferente salariatilor au crescut la 387,9 milioane lei comparativ cu 353,3 milioane lei in primele noua luni din 2012, in principal, ca rezultat al cresterii numarului de salariati in urma preluarii CTE Iernut la data de 1 februarie 2013.

"Alte cheltuieli au crescut cu 105 milioane lei, la 397,7 milioane lei, comparativ cu 292,8 milioane lei din perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2012, in principal, datorita inregistrarii costurilor de transport pentru gazele consumate de CTE Iernut, a cresterii costurilor cu redeventa pentru gaze naturale (extractia de gaze din campuri cu productie mai mare comparativ cu anul trecut), cat si datorita introducerii incepand cu data de 1 februarie 2013 a impozitului suplimentar asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale", se arata in raportul companiei.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

Cheltuielile cu investitiile au urcat cu 86%, la 582,6 milioane lei, de la 313 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

"Acest nivel al cheltuielilor din anul curent este motivat in primul rand de incheierea unui volum mult mai mare de contracte de executie/livrare pentru investitii. De asemenea, a crescut portofoliul de proiecte de investitii promovate spre executie ca rezultat al obtinerii terenurilor, avizelor, acordurilor si autorizatiilor necesare. In perioada ianuarie-septembrie 2013 au fost puse in functiune obiective de investitii in valoare totala de 179,4 milioane lei", se spune in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.