Profitul net al Petrom a crescut cu 27% in primele noua luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), insa vanzarile au scazut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), potrivit informatiilor financiare transmise de companie, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In perioada similara a anului trecut profitul net a fost de 2,892 miliarde lei, iar vanzarile de 19,185 miliarde lei.

"In trimestrul al treilea am continuat sa ne imbunatatim performanta, beneficiind de conjunctura favorabila a pretului la titei si de rezultatele optimizarii costurilor. In E&P (explorare si productie - n.r.), pe parcursul primelor noua luni din 2013 am reusit sa obtinem, pentru prima data dupa privatizare, stabilizarea productiei la nivel de grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investitiilor continue. In zona offshore, activitatea de explorare avanseaza si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem sa reluam forajul in blocul Neptun la jumatatea anului 2014. Performanta sectorului G&E (gaze si energie - n.r.) a reflectat mediul de piata dificil, caracterizat prin cerere modesta si preturi scazute la energie electrica, in timp ce in sectorul R&M (rafinare si marketing), marjele de rafinare au ramas sub presiune", a declarat intr-un raport Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, trnasmite MEDIAFAX.

Profitul EBIT inainte de dobanzi si impozite al grupului a urcat in primele noua luni cu 14%, la 4,556 miliarde lei (1,033 miliarde euro), de la 3,989 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Cifrele financiare sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara.

In al treilea trimestru Petrom a consemnat un profit net de 1,273 miliarde lei, cu 47% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, de 864 milioane lei.

Pe de alta parte, vanzarile au scazut cu 6%, la 6,574 miliarde lei, de la 6,983 miliarde lei in perioada iulie - septembrie a anului trecut.
Productia totala de hidrocarburi a fost de 49,98 milioane barili echivalent petrol in primele noua luni, fata de 50,03 milioane barili echivalent petrol in perioada similara a anului trecut.

Citeste si:
Carburanții se ieftinesc la sfârșitul săptămânii. Cât costă litrul...
Carburanții se ieftinesc la...

Astfel, productia de titei si condensat a fost de 24,08 milioane barili, cu 1% sub nivelul din primele noua luni ale anului trecut, de 24,4 milioane barili, in timp ce productia de gaze naturale a crescut cu 1%, la 3,97 miliarde metri cubi, de la 3,93 miliarde metri cubi in aceeasi perioada din 2012.

Investitiile de explorare au crescut cu 40%, la 108 milioane lei, in principal datorita investitiilor capitalizate mai mari din foraj.

Cheltuielile de explorare au crescut cu 23%, la 84 milioane lei, in special din cauza renuntarii la cateva perimetre de explorare.

Programul de foraj din perioada iulie - septembrie a inclus 48 de sonde noi in Romania, fata de 31 de sonde noi in acelasi interval al anului trecut.

Productia zilnica de hidrocarburi a grupului a fost de 182.400 barili echivalent petrol (din care 171.200 in Romania), iar productia totala s-a situat la 16,8 milioane barili echivalent petrol, usor peste nivelul din T3/12. In Romania, productia totala de titei si gaze a crescut cu 0,7%, ajungand la 15,75 milioane barili echivalent petrol, fiind sustinuta de lucrarile de reparatii capitale, de activitatile de foraj si de redezvoltare a zacamintelor.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Productia interna de titei a fost de 7,23 milioane barili, usor peste nivelul din trimestrul trei al anului trecut, iar productia interna de gaze naturale a ajuns la 8,5 milioane barili echivalent petrol, cu 0,9% peste nivelul din perioada similara din 2012, in special datorita rezultatelor bune ale campaniilor de reparatii capitale offshore din blocul Istria.

La inceputul acestui an, Petrom a finalizat vanzarea filialei Petrom LPG, iar pe 17 septembrie a cumparat compania OMV Petrom Ukraine E&P Gmbh de la OMV Exploration & Production Gmbh.

Din grupul Petrom fac parte compania mama OMV Petrom si firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), OMV Petrom Ukraine E&P Gmbh, Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing, Petrom Aviation, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distributie Gaze, OMV Petrom Wind Power si Petromed Solutions.

Citeste si:
Prețul motorinei a ajuns sub pragul de 7 lei. Cât costă benzina în...
Prețul motorinei a ajuns sub...

Grupul avea la finalul primelor noua luni 20.017 de angajati, fata de 20.138 la finalul primului semestru si 21.961 la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 27,098 miliarde lei (6,113 miliarde euro), calculata la ultimul pret de miercuri, de 0,4784 lei/actiune.

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 19%, BERD, cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.