Expertii avertizeaza ca in viitorul apropiat planeta se va confrunta cu o penurie grava de vin.

Anul trecut, oferta de vin la nivel global abia a reusit sa acopere cererea. Daca ajustam consumul pentru a include si bauturi alternative precum vermutul, piata mondiala s-a confruntat cu un deficit de 300 de milioane de lazi, adica cea mai mare scadere din ultimii 50 de ani, conform Huffington Post.

"In urmatorii ani nu vom mai putea satisface cererea globala" au declarat autorii raportului realizat de Morgan Stanley Research cu privire la situatie.

Incepand cu anii '90, cererrea globala de vin a crescut in mod constant, cu exceptia unei perioade de stagnare intre 2008 si 2009. Cresterea s-a manifestat mai ales in China si SUA. Americanii beau 12% din productia mondiala de vin, iar consumul s-a dublat de la inceputul secolului. Mai mult, China si-a dublat consumul de doua ori in ultimii cinci ani.

In aceste conditii, capacitatile de productie mondiale nu au reusit sa tina pasul. Spania, Franta si Italia sunt cele mai mari producatoare de vin din lume, insa suprafata de teren arabil devotata podgoriilor a scazut considerabil in toate trei statele in comparatie cu 2001.

Desi anul acesta a fost foarte generos cu proprietarii de podgorii, expertii avertizeata ca este nevoie de mult mai mult. Un an bun nu va fi de ajuns pentru a compensa lacunele din productie. Pana in 2016, se preconizeaza ca SUA si China vor consuma impreuna peste 400 de milioane de lazi de vin. De unde se vor aproviziona avand in vedere ca cele doua tari nu pot sa produca nici macar jumatate din cat au nevoie?Situatia in Europa este si mai dramatica din moment ce 60% din oferta de vin globala aici ajunge, dar capacitatile de productie europene au scazut cu 25% in ultimii 8 ani.

In conditiile in care avem piete emergente pentru vin precum SUA, Australia, Chile, Africa de sud si Noua Zeelanda, capacitatile de productie nu se dezvolta indeajuns de repede pentru a suplimenta oferta.

Romania se afla pe locul 11 în topul mondial al producatorilor de vin, la mare distanta de Italia si Franta, care se bat pentru prima pozitie. In ultimii doi ani, productia de vin in Romania a stagnat, la peste 4.000 de hectolitri. Datorita vremii bune, specialistii se asteapta la o productie cu 25% mai mare in 2013, relateaza stirileprotv.ro.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.