Romanii aleg sa mearga la munca in strainatate din cauza salariilor mici, nu a somajului, comenteaza postul britanic Sky News in primul dintr-o serie de materiale difuzate in contextul eliminarii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii.

"Cand ne-am deplasat la Bucuresti, am gandit ca problema ar fi somajul, ca principala atractie o reprezinta perspectiva diversificarii oportunitatilor profesionale sau accesul la sistemul britanic de indemnizatii sociale. Dar exodul nu este generat de lipsa locurilor de munca in Romania - rata somajului este mai mica decat in Marea Britanie. Problema este nivelul salariilor, care sunt de cel putin patru ori mai mici decat pentru locurile de munca echivalente din Marea Britanie", explica Sky News.

Desi in Marea Britanie exista preocupari privind efectele venirii a mii de imigranti necalificati, Guvernul Romaniei are o alta preocupare - plecarea oamenilor talentati, scrie MEDIAFAX.

"Din pacate, tinerii romani calificati sunt cei care se muta in aceste tari pentru ca vor sa aiba locuri de munca platite mai bine, nu pentru ca vor sa profite de indemnizatii sociale", a declarat pentru Sky News Mariana Campeanu, ministrul roman al Muncii.

"Avem multi oameni care studiaza la universitati din Europa si de obicei gasesc acolo locuri de munca mai bine platite. Speram ca economia Romaniei se va imbunatati astfel incat sa le putem oferi salarii mai bune celor care vor sa revina", a explicat Campeanu.

De la aderarea la Uniunea Europeana in 2007, Romania reprezinta 8% din migratia la nivelul blocului comunitar, fiind pe locul al doilea dupa Polonia.

Materialul conchide ca va exista un flux continuu de imigranti, iar acesta va deveni un subiect cu miza politica, pentru a delimita relatia dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.