Ministerul Fondurilor Europene vrea sa aloce un plus de 3% pentru Bucuresti-Ilfov, motivand ca este considerata in mod artificial mai dezvoltata, desi toti indicatorii oficiali infirma aceasta explicatie aflata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

"Romania propune sa transfere pana la 3 % din alocarea totala pentru regiunile mai putin dezvoltate la regiunea Bucuresti Ilfov, care in mod artificial este considerata regiune mai dezvoltata", se arata in document.

Autorii draftului noteaza ca, in ceea ce priveste regiunea Bucuresti-Ilfov, exista un decalaj intre Bucuresti si restul tarii, si un decalaj in crestere intre orasul Bucuresti, unul dintre principalele motoare de crestere pentru Romania, si restul judetul Ilfov.

Alocarea de 3% ar asigura “coeziunea interna in aceasta regiune”. “Avand in vedere cazul particular al regiunii Bucuresti-Ilfov, trebuie subliniat ca investitiile in regiunea Capitalei au de multe ori o influenta majora in dezvoltarea regiunilor invecinate si, in acelasi timp, lipsa de investitii in regiunea Capitalei poate avea consecinte negative in regiunile din jurul acesteia”, se arata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020 care va fi trimis Comisiei Europene, scrie MEDIAFAX.

Datele oficiale – inclusiv o analiza socio-economica recenta a Agentiei pentru Dezvoltare Bucuresti-Ilfov pentru 2014-2020, arata insa un nivel ridicat de dezvoltare al zonei Bucuresti-Ilfov in comparatie cu celelalte regiuni de dezvoltare.

Astfel, ADR Bucuresti-Ilfov a publicat, la 18 septembrie, o analiza socio-economica, parte a Planului pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, in perioada 2014-2020, in care se arata ca rata saraciei relative este de 3,4% in regiune (in 2011), in timp ce media europeana este de 16,9%, iar in Romania de 22,2%.

In ceea ce priveste persoanele aflate in risc de saracire, regiunea inregistreaza un procent de 28,4%, fata de 24,2% media europeana si 40,3% in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.