Ministrul Administratiei Publice, Liviu Dragnea, considera ca asigurarea obligatorie a locuintei nu ar trebui aplicata in cazul locuintelor de tip B, din chirpici, deoarece persoanele care traiesc in astfel de case sunt sarace, iar societatile de asigurari "nu fac coada" pentru a le asigura.

Dragnea s-a declarat de acord cu prevederea legala ca locuintele de tip A, din zidarie, sa nu primeasca despagubire in cazul unor dezastre daca nu sunt asigurate, dar a aratat ca situatia este cu totul alta in cazul caselor de chirpici.

"Locuintele de tip B sunt locuinte facute din pamant, in care stau oameni amarati. Eu nu cred ca noi putem continua sa mentinem aceasta prevedere legala, sa obligam o familie amarata sau un om singur foarte batran, care sta intr-o casa de chirpici, sa se mai si asigure, pentru ca nu are bani. Eu sunt foarte curios cate societati de asigurare au fost de acord sa asigure o astfel de cladire. Societatile de asigurari nu fac coada la poarta unui om care sta intr-o astfel de casa, sa asigure casa, pentru ca despagubirea pentru o astfel de casa este 10.000 euro", a declarat Dragnea, potrivit MEDIAFAX.

Vicepremierul a aratat ca, din acest motiv, Guvernul a acordat ajutoare de urgenta in bani sinistratilor la inundatii si nu despagubiri directe in vederea reconstructiei caselor.

Dragnea a adaugat ca va face lobby pentru schimbarea legislatiei in domeniu.

Pretul unei polite pentru asigurarea obligatorie a locuintei este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, si asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuintelor, PAID, a incheiat in luna august aproape 105.000 de polite si a ajuns la un portofoliu de 421.707 contracte, in crestere cu 33,1% fata de 31 iulie, pe fondul incheierii de parteneriate cu Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom.

Legea 260/2008 a asigurarilor obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost modificat odata cu intrarea in vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Conform noilor reglementari, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita de asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.