Obligatiunile guvernamentale ale Romaniei au oferit in ultimele 5 luni cea mai buna performanta pe pietele secundare in randul statelor emergente, datorita asteptarilor pentru o reducere a dobanzii de politica monetara si pregatirii unui nou acord cu FMI.

Astfel, titlurile de stat denominate in lei s-au apreciat cu 1,8% pe pietele secundare din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat ca banca centrala americana ar putea reduce programul de relaxare cantitativa.

Cresterea este cea mai solida in cadrul indicelui obligatiunilor in moneda nationala ale statelor emergente calculat de JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active. Indicele a scazut in aceeasi perioada cu 3,8%.

Cresterea cotatiei obligatiunilor pe piata secundara reprezinta o scadere a costurilor indicative de finantare.

Investitorii sunt atrasi de obligatiunile Romaniei datorita reducerii cheltuielilor publice si pregatirii unui nou acord cu FMI, dar si in urma scaderii inflatiei, care ar putea permite bancii centrale sa reduca dobanda cheie pentru a stimula revenirea economiei si a facilitat saptamana trecuta o emisiune de obligatiuni in valuta pe pietele externe, scrie MEIDAFAX.

"Nu mai sunt prea multe banci centrale in zona pietelor emergente care traverseaza inca un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea Romaniei este intr-o forma buna in randul investitorilor internationali", comenteaza pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.

Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arata ca obligatiunile in lei au oferit randamente lunare pozitive in 19 din ultimele 20 de luni consecutive. Pe de alta parte, titlurile denomitate in zloti polonezi, cea mai lichida piata cu randament fix in randul statelor UE foste comuniste, au inregistrat evolutii lunare negative in cinci din ultimele opt luni incheiate.

Romania, Rusia si Chile sunt singurele piete emergente unde dobanzile de politica monetara sunt preconizate sa scada cu cel putin 0,5 puncte procentuale in urmatoarele patru luni, potrivit datelor Bloomberg. Analistii anticipeaza cresterea costurilor de finantare in Turcia si Brazilia si mentinerea dobanzilor in Polonia.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR la 4% in decembrie, fata de 4,5% in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.