Fitch Ratings a confirmat ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la BBB-, iar cel pentru datoriile in moneda locala la BBB, ambele cu perspectiva stabila, agentia mentionand consolidarea finantelor publice si reducerea dezechilibrelor externe.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul F3, iar plafonul de tara la BBB+, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Calificativul BBB- pentru datoriile in valuta reflecta consolidarea cu succes a finantelor publice, in cadrul a doua programe de asistenta financiara internationala, iar Comisia Europeana a scos in iunie Romania din procedura deficitului bugetar excesiv, dupa ce indicatorul a fost redus la 2,9%, de la 5,6% in 2011. Fitch anticipeaza ca Guvernul va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB, in 2014.

Totodata, datoria guvernamentala bruta se va stabiliza la sub 40% din PIB in perioada 2013-2015, dupa ce a crescut la 38% in 2012, de la 13% in 2008, estimeaza agentia.

In primul semestru, Romania a avut un excedent de cont curent echivalent cu 1,1% din PIB, iar Fitch estimeaza ca in acest an contul curent va fi aproape de zero. Agentia considera ca imbunatatirea indicatorului este de natura ciclica, iar cererea interna va produce deficit al contului curent in 2014-2015, dar mai mic fata de nivelul anterior crizei, scrie MEDIAFAX.

Fitch mentioneaza faptul ca Romania detine rezerve valutare, un nivel adecvat al capitalului in sectorul bancar si linii preventive de finantare cu institutiile multilaterale, suficiente pentru a rezista unor turbulente semnificative pe piata.

Agentia a imbunatatit estimarea privind cresterea PIB in 2013 la 2%, anticipand o accelerare moderata in 2014-2015. Fitch noteaza insa ca cresterea medie a PIB este insuficienta ca Romania sa reduca decalajul fata de veniturile din UE.

Ca factori de blocare din economia romaneasca Fitch numeste ineficienta companiilor de stat in zone importante ca transporturile si energie si lipsa de performanta a sectorului sanatatii si a administratiei publice.

Romania, FMI si UE au incheiat la sfarsitul lunii iulie un nou acord preventiv de finantare, care se va concentra probabil pe implementarea de reforme structurale in aceste sectoare, se arata in comunicat.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Sectorul bancar este bine capitalizat si supravegheat si a revenit la profitabilitate, iar Fitch considera ca nu are un efect negativ asupra ratingului Romaniei. Agentia arata insa ca rata creditelor neperformante era de 20,9% in iulie si nu a atins inca nivelul maxim, desi ritmul de crestere a incetinit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.