Costul orar al fortei de munca in forma ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare a crescut in trimestrul al doilea cu 4,01% fata de primul trimestru si cu 5,97% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar in forma bruta avansul a fost de 3,94%, respectiv 5,99%, potrivit datelor INS.

Fata de trimestrul I 2013, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-1,28%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,97%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,22%) si intermedieri financiare si asigurari (10,37%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cheltuielile salariale cu forta de munca au crescut cu 3,99% in forma ajustata, iar cele non-salariale au inregistrat un avans de 4,07%, in timp ce in forma bruta cresterile pe cele doua componente au fost de 3,92% si 4%.

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost consemnate in administratie publica (16,91%), invatamant (15,25%), sanatate si asistenta sociala (13,92%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (13,44%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.