Numarul firmelor aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa a scazut in primul semestru cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comertului, constructii, transporturi si hoteluri si restaurante, potrivit Coface.

"Numarul insolventelor la finalul lunii iunie a scazut si fata de primul trimestru al anului cu 13%. Poate parea bine, dar din pacate nu este pentru ca ponderea insolventelor companiilor mari e aproape dublu comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage dupa ea in insolventa circa alte zece companii", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, country manager Coface, transmite MEDIAFAX.

Noutatea consemnata in acest an este data de intrarea in insolventa a multor companii medii si mari, chiar daca numarul insolventelor este mai mic fata de anul 2010.

In primele sase luni au intrat in insolventa noua companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, respectiv Mechel Campia Turzii, Oltchim, Dobrogea Grup, Laminorul, Aromet, Grup Romet, Romtem, Ecoforest si EOL General Service, din care cinci firme sunt din sectoarele metalurgic si constructii.

Sectoarele cu cele mai multe insolvente sunt comertul cu amanuntul - 22%, comertul cu ridicata si distributia - 16%, constructii - 15%, transporturi - 7% si hoteluri si restaurante - 7%.

"La 1.000 de firme active, domeniul constructiilor e pe primul loc cu cele mai multe firme in insolventa, urmat de hoteluri si restaurante, transporturi, activitati recreative, metalurgie, tranzactii imobiliare, fabricarea lemnului, productia si furnizarea de energie electrica. Tendinta din ultimii ani este ca insolventele se concentreaza in cateva sectoare, astfel ca primele trei sectoare au 50-54% din totalul insolventelor, iar primele cinci sectoare cumuleaza 65-70%", a mai spus Coman.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate in insolventa in primul semestru a fost de 2,32 milioane de lei, aproape de doua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica faptul ca au intrat in insolventa firme mai mari.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Totodata, numarul firmelor cu cifra de afaceri peste un milion de euro care au intrat in insolventa s-a dublat comparativ cu prima jumatate a anului trecut, la 414 companii.

"Ceea ce este ciudat analizand indicatorii companiilor este ca toti indicatorii s-au imbunatatit fata de anii trecuti: pierderea neta a fost de 7,59% fata de 22,7% in primul semestru al anului trecut, gradul de indatorare a fost de 96,5% fata de 103%, ponderea datoriilor in cifra de afaceri era 107,3% comparativ cu 178,59%, iar numarul de zile in care-si incaseaza banii (DSO) a fost de 139,2 zile fata de 138,7 zile", a precizat directorul Coface.

Media datoriilor inregistrate de firmele insovente in primele sase luni a fosr de 2,5 milioane de lei/firma, fata de 2,3 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Ponderea companiilor mijlocii, mari si foarte mari era de 3-4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primul semestru din ultimii trei ani, insa ponderea cifrei de afaceri aferenta in totalul cifrei de afaceri a crescut de la 32% in 2011 la 59% in acest an.

Citeste si:
VIDEO Protest la Temocentrala Mintia, închisă după 52 de ani din...
VIDEO Protest la Temocentrala...

Cele mai afectate companii la nivel national sunt din zonele Sud, Sud-Est si Nord-Vest, care concentreaza circa jumatate din totalul insolventelor din acest an. Firmele din zona de Vest sunt cele mai bine situate in clasamentul insolventelor, aceasta regiune inregistrand cea mai mare scadere in primul semestru, de 26,5%. Totodata, are de doua ori mai putine insolvente decat zona de Sud-Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.