Tarile bogate ale lumii reduc sprijinul guvernamental pentru constructia unor noi centrale energetice pe baza de carbune, in incercarea de combatere a emisiilor care provoaca incalzirea globala, dand o lovitura principalei surse de electricitate la nivel global, transmite Bloomberg.

Presedintele Barack Obama s-a angajat in luna iunie ca guvernul nu va mai finanta constructia de centrale pe carbune din strainatate, prin Banca de Export-Import a SUA.

Ulterior, potrivit MEDIAFAX, Banca Mondiala si apoi Banca Europeana pentru Investitii au anuntat ca renunta la sprijinirea unor proiecte in domeniul carbunelui.

In ultimii cinci ani, cele doua banci au investit peste 10 miliarde de dolari in astfel de initiative.

"Retragerea lor inseamna capital mai mic pentru aceste proiecte. Nu ma astept ca vidul creat sa fie acoperit de capital privat, pentru ca exista un risc real ca functionarea acestor centrale sa fie oprita mai devreme", a declarat Richard Caperton, director general pentru energie la Center for American Progress in Washington.

Cererea de carbune in tarile in dezvoltare a capatat o importanta tot mai mare, dupa ce reglementarile mai stricte in domeniul mediului din SUA, diversificarea resurselor regenerabile si reducerea pretului gazelor au determinat companiile de utilitati sa inchida centrale pe carbune.

In ultimii cinci ani, Banca Mondiala a furnizat finantare de 6,26 miliarde de dolari pentru proiecte in domeniul carbunelui, potrivit datelor Oil Change International.

Banca de Export-Import din SUA a acordat peste 1,4 miliarde de dolari unor doua proiecte din Africa de Sud si India.

Reducerea finantarii din partea institutiilor de credit este improbabil sa aiba impact direct asupra Chinei, cel mai mare consumator de carbune la nivel mondial, dar ar putea reduce numarul proiectelor de constructie a centralelor in Africa de Sud si Vietnam si ar putea afecta exportatori de carbune din SUA, Indonezia si Australia.

Analistii sunt divizati in privinta cererii pe termen lung de carbune.

Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei din SUA a estimat intr-un raport din luna iulie ca utilizarea carbunelor la nivel global va creste cu o treime pana in 2040.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

"Scaderea finantarii nu va determina o reducere a acestei estimari", a declarat Greg Adams, director in cadrul agentiei americane.

Gregory Boyce, director general al Peabody, cel mai mare producator de carbune din Statele Unite, a notat ca folosirea carbunelui creste in Germania si Japonia, tari care reduc productia de energie nucleara.

Analistii Goldman Sachs Group sunt insa de o alta parere.

"Credem ca actuala pozitie de lider detinuta de carbune in mixul de combustibil folosit pentru generarea energiei va fi erodata treptat", a declarat Christian Lelong, analist la Goldman Sachs in Australia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.