Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul de buget plurianual al UE pentru perioada 2014-2020, punand capat unei luni de blocaj dupa ce a obtinut o flexibilitate mai mare in privinta folosirii creditelor.

Eurodeputatii au votat o rezolutie politica ce a obtinut 474 de voturi pentru, 193 impotriva si 42 de abtineri, in asteptarea votului juridic ce va avea loc in septembrie sau octombrie.

Potrivit MEDIAFAX, rezultatul celui de-al doilea vot va fi conditionat de o suplimentare cu 11,2 miliarde de euro solicitata statelor pentru a echilibra bugetul pe anul 2013.

Presedinta Lituaniei, Daria Grybauskaite, a carei tari asigura presedintia semestriala a UE, s-a angajat miercuri la PE sa actioneze pentru ca angajamentul sa fie respectat de catre state, constrangandu-le sa-si suplimenteze contributiile nationale. De exemplu, Franta va trebui sa adauge 1,8 miliarde de euro la contributia sa de 20,4 miliarde de euro pentru 2013.

"Plata celei de-a doua transe (a acestei suplimentari) va trebui sa faciliteze votul definitiv", a declarat Grybauskaite.

PE a obtinut mai multe concesii, saptamana trecuta, in cadrul unor discutii de ultima ora, purtate chiar inainte de deschiderea summitului european intre presedintele PE Martin Schulz, premierul irlandez Enda Kenny si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Concesiile au vizat o mai mare flexibilitate in gestionarea celor 908 miliarde de euro prevazuti pentru plati si 960 de miliarde de euro inscrisi in credite de angajament.

Alain Lamassoure, presedintele Comisiei de Buget si seful delegatiei PE in negocierile cu statele, a subliniat, de asemenea, ca au fost ascultate si alte revendicari ale PE.

"O clauza de revizuire este acceptata pentru a revedea in 2016 toate cheltuielile si veniturile, principiul bugetului unitar este aprobat, ceea ce este important in perspectiva crearii unui buget pentru zona euro, iar o procedura este lansata cu privre la dotarea bugetului cu resurse proprii", a explicat el.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Grupul Verzilor din PE a votat impotriva "unui buget regresiv" si a denuntat sprijinul acordat de grupurile conservator, socialist si liberal unui buget cu mijloace insuficiente.

Cadrul financiar plurianual votat miercuri de catre eurodeputati prevede 960 de miliarde de euro in credite de angajament si 908 miliarde de euro in plati pentru perioada 2014-2020.

Proiectul bugetului provizoriu propus de CE pentru anul 2014, primul an de exercitiu, prevede 142,01 miliarde de euro in angajamente si 135,9 miliarde de euro in plati.

El va trebui sa fie aprobat de state si PE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.