Amanarea acordarii unor certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila va avea efectul invers celui scontat de stat, pretul final urmand sa creasca, potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, membru in Consiliul de Administratie al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

"Amanarea va duce la cresterea pretului certificatelor verzi si va creste si pretul energiei electrice. Atunci, ce am castigat intr-o parte, pierdem in cealalta parte, adica la pretul energiei. Fiecare consumator contribuie la schema de sprijin cu 53 lei pe MWh. Efectul suspendarii certificatelor se va vedea cand certificatele se vor reintoarce in piata, iar consumatorul va plati mai mult decat daca am fi lasat schema sa functioneze. Ordonanta de urgenta a iesit plina de greseli", a declarat marti Zoltan Nagy-Bege, potrivit MEDIAFAX.

Guvernul a decis la inceputul lunii iunie ca producatorii de energiei regenerabila vor primi pana in 2017 mai putine certificate verzi. Guvernul sprijina productia de energie verde prin certificate verzi, care se acorda producatorilor in functie de cata energie produc si livreaza in retele.

Nagy-Bege a adaugat ca, in opinia sa, Romania s-a apropiat deja de limitele din acest domeniu, iar Comisia Europeana nu ar trebui sa permita scheme de sprijin atat de generoase pentru productia de energie regenerabila.

"Americanii rad de noi pentru ca ne incapatam sa mergem in aceasta directie in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt tari ca Romania, Bulgaria, Slovacia sau Ungaria unde puterea de cumparare nu e aceeasi ca in Germania. Comisia Europeana poate ca nu ar trebui sa permita scheme de sprijin atat de generoase. Simt, iar asta este o opinie personala, ca deja ne-am apropiat de limitele pe care le avem in acest domeniu, limite de consum si de echilibrare. Ar fi o strategie gresita sa incercam sa stimulam consumul", a continuat Nagy-Bege.

El a adaugat ca toti consumatorii ar trebui sa ia masuri de eficienta energetica.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

De asemenea, legislatia prevede ca parcurile fotovoltaice construite pe terenuri agricole nu vor mai primi certificate verzi. Potrivit lui Nagy-Bege, aceasta masura a fost luata pentru a stopa "nebunia panourilor fotovoltaice".

"Nu este vorba de a proteja terenurile agricole, ci de a stopa aceasta nebunie a panourilor fotovoltaice de zeci de MW. Nu este normal, pentru ca aceste parcuri nu sunt in apropierea locurilor de consum. Consumul de energie scade, am ajuns chiar la sub 4.000 MW. Cea mai mare limita este consumul si la energie electrica, si la gaze. Daca nu avem consum, nu avem ce face cu aceasta energie sau aceste gaze naturale", a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.