Guvernul cere Comisiei Europene sa nu interzica tigarile subtiri, pe cele lungi si pe cele mentolate, scrie gandul.info.

Executivul sustine insa interdictia referitoare la comercializarea produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de tigari. Subiectul se va discuta, pentru prima oara de catre ministrii Sanatatii din UE, joi si vineri la Luxemburg, decizia finala urmand sa se ia spre sfarsitul anului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a sustinut acceptarea Directivei indreptata impotriva tigarilor cu arome, justificand ca astfel s-ar descuraja consumul de tutun in randul tinerilor. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a venit cu alte argumente, majoritatea de natura economica.

Memorandum-ul cu tema "Pozitia Romaniei referitoare la amendarea Directivei 2001/37/CE privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre in materie de fabricare, prezentare si vanzare a articolelor din tutun si a produselor similare" a fost aprobat in sedinta de guvern din 29 mai.

Principalul contra-argument al Romaniei sunt banii din accize la care Guvernul nu doreste sa renunte, in conditiile in care piata tigarilor slim si a celor metolate este estimata la aproximativ 20%, din datele Ministerului Finantelor. Un recent studiu KPMG arata ca Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat nivel de consum de tigarete slim din Europa, alaturi de Bulgaria si Polonia.

In memorandumul Ministerului Economiei, acceptat in Guvern in detrimentul celui prezentat de Ministerul Sanatatii, se arata ca „diminuarea veniturilor bugetare este estimata la 1,5 miliarde de lei pe an” daca tigarile mentolate, slim si super-long s-ar interzice. In documentul semnat de Vosganian se arata si ca punerea in practica a directivei, asa cum a sustinut-o inclusiv Nicolaescu „are un impact negativ nu numai asupra bugetului de stat, ci si asupra veniturilor Ministerului Sanatatii si ale ANST”.

Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

„La Ministerul Sanatatii ajunge acea cota din accize prevazuta de lege, intre 300-500 de milioane de lei pe an”, a explicat pentru gandul ministrul Eugen Nicolaescu. Un calcul simplu ar arata ca pierderea pe care ar suferi-o Sanatatea s-ar limita la maximum 100 de milioane de lei anual.

Un alt motiv pentru care Guvernul se opune initiativei UE este ca, odata interzise pe piata comunitara, tigarile mentolate se vor procura cu usurinta de pe piata neagra, caci tarile vecine non-UE vor continua sa le produca.

Totodata, Guvernul considera ca masura poate duce la dereglari ale mediului concurential; prin aplicarea unor astfel de masuri, statul ar interveni in activitatea operatorilor economici, favorizand pe unii in detrimentul altora, explica Ministerul Economiei, care precizeaza ca un numar mare de state UE au avut o pozitie similara si, ca urmare, prevederea privind interzicerea tigarilor cu diametrul mai mic de 7,5 mm (slim) a fost eliminata din proiectul de directiva.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

In acest context, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania solicita Executivului sa adopte "masuri care descurajeaza fumatul, reduc cheltuielile cu sanatatea si cresc veniturile bugetare", fiind mentionate accelerarea calendarului de crestere a accizelor, eliminarea acelor produse care ii amagesc pe adolescenti sa incerce primele fumuri, cum ar fi tigarile aromate, inscriptionarea pachetelor cu avertismente cat mai mari si cat mai vizibile si interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, scrie MEDIAFAX.

FABCR precizeaza ca, in perioada 2005 - 2010, Romania a implementat "mai multe masuri care s-au adresat in special fumatorilor: sa-i incurajeze, sa-i ajute, pe alocuri chiar sa-i forteze sa renunte la fumat (vezi cresterea pretului)".

"Iar rezultatele se vad: fumeaza mai putini romani (de la 30,9% fumatori zilnic in 2008, s-a ajuns la 24,3% in 2011), oamenii sunt mai informati despre efectele fumatului, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare datorata fumatului este in scadere (de la 28146 decese in 2005 la 26432 decese in 2010). Mai mult, incasarile la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012. Asadar, calea pe care a ales-o Romania in 2005 - de a aplica recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind combaterea fumatului - a dat roade", mai arata sursa citata.

Citeste si:
Studiu: Peste 5 milioane de romani fumeaza zilnic
Studiu: Peste 5 milioane de...

Intr-un punct de vedere pe acest subiect, Ministerul Economiei precizeaza ca Romania, potrivit Memorandumului privind pozitia sa referitoare la amendarea directivei, sustine masurile de reglementare ale produselor din tutun in masura in care acestea sunt echilibrate, proportionate cu obiectivul urmarit, acela de a imbunatati nivelul de sanatate a populatiei, usor de implementat si duc la o corecta informare a consumatorilor.

"Romania este in favoarea unei reglementari care respecta, in acelasi timp, interesele legitime ale tuturor partilor interesate", subliniaza Ministerul Economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.