Pentru multi dintre antreprenorii romani sintagma “agricultura – motor de crestere al economiei” nu a ramas doar la nivel de teorie, ci au transformat-o in afaceri profitabile.


Terenuri, ferma de porcine, abator si energie

Corneliu Stinga a mostenit o afacere in domeniul agriculturii la varsta de 20 de ani. Nu se incadreaza astfel in tiparul clasic de antreprenor care porneste de la zero. A reusit insa in decurs de noua ani sa dezvolte un business cu o cifra de afaceri de cateva sute de mii de euro si, pe langa agricultura, priveste si spre energia regenerabila.

Daca in 2013 investitiile se rezuma la cumpararea de noi suprafete de teren, pentru anul viitor Corneliu Stinga intentioneaza sa atraga fonduri europene pentru un proiect de 1 mil. euro reprezentand o ferma de crestere a porcinelor, urmata de un abator.

Goji

In urma cu doi ani, Csaba Konrad Kolbaszer a pornit o afacere pe cat de putin cunoscuta pe plan local, pe atat de populara in China sau Spania. Tanarul de 22 de ani detine cea mai mare plantatie bio de goji din Europa si estimeaza pentru acest an o recolta de cateva tone.

Potrivit antreprenorului, cheltuielile de amenajare a unui hectar pentru o plantatie de goji se ridica la 8-10.000 de euro, in timp ce pretul plantelor pentru aceeasi suprafata este cuprins intre 12.000 si 13.000 de euro. In ceea ce il priveste, investitia a presupus suma de 500 de dolari canadieni, pretul celor 50.000 de seminte si arenda terenului inchiriat pentru 30 de ani, pentru care plateste 100 de euro anual.

Lavanda

Desi initial nu stia nimic despre aceasta planta, in urma cu 5 ani Ioan Iakob, din Ocna Mures, a optat pentru lavanda in detrimentul unor culturi traditionale precum porumbul si orzoaica. A fost un pariu castigat in conditiile in care un hectar de lavanda poate aduce un profit anual de pana la 8.000 de euro.

Investitia initiala a presupus “cateva sute de euro pentru materialul saditor si cateva mii de euro pentru terenul achizitionat”, explica agricultorul de 53 de ani.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Cititi articolul complet pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.