Tinerii isi supraevalueaza competentele si cer salarii peste ceea ce vor angajatorii sa plateasca.

Tinerii romani aflati in cautarea unui loc de munca au tendinta sa-si supraevalueze nivelul de pregatire, iar asteptarile financiare medii pentru primul loc de munca depasesc si suma pe care multi angajatori sunt pregatiti sa o ofere si salariul mediu pe economie, potrivit unui studiu Deloitte, citat de MEDIAFAX.

"In general, tinerii au tendinta de a-si supraevalua competentele inainte de primul lor contact cu realitatea din campul muncii, fapt ce este confirmat si prin experienta noastra de recrutare. Este o atitudine specifica varstei, cu totii ne aducem aminte de propriul entuziasm din anii facultatii. Dusa la extrem, insa, atrage riscul dezamagirii in viata reala, atunci cand angajatorii nu le confirma opinia pozitiva pe care o au despre calitatile si abilitatile personale, fie la momentul interviului de selectie, fie ulterior, la evaluarea performantelor", a declarat, intr-un comunicat, Carmen Baibarac, senior

Concluziile studiului

  • Peste 80% dintre respondenti se auto-evalueaza ca avand abilitati bune si foarte bune de analiza, de comunicare, interpersonale, de orientare spre rezolvarea problemelor, de invatare si lucru in echipa.
  • Delegarea si coordonarea activitatii altora - este auto-evaluata ca fiind buna sau foarte buna de catre 71% dintre respondenti.
  • 79% dintre studentii participanti la studiu considera ca aportul lor valoric pentru angajatorul actual sau viitor este ridicat sau foarte ridicat. In stransa legatura, asteptarile financiare medii pentru primul loc de munca depasesc suma pe care multi angajatori sunt pregatiti sa o ofere, fiind mai ridicate decat salariul mediu pe economie in Romania.
  • 50% dintre respondenti considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior este slaba sau foarte slaba, comparativ cu responsabilitatile lor profesionale viitoare.
  • 72% dintre ei apreciaza ca institutiile de invatamant la care sunt inscrisi nu ii sprijina in cautarea unui loc de munca.

"Aceste concluzii reflecta un nivel general de nemultumire fata de calitatea educatiei formale pe care pe care o primesc, cu precadere pe aspecte non-tehnice cum ar fi pregatirea absolventilor pentru accesarea unor oportunitati atractive de cariera. Observam ca in ultimii ani universitatile au devenit mai preocupate de aceste aspecte, insa exista in continuare o mare nevoie in acest sens", a aratat Silviu Badescu, manager resurse umane.
Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.