Solutia aplicata in Cipru risca sa fie aplicata si in alte tari din zona euro, considera Institutul pentru Finante Internationale (TFI), reprezentant al celor mai mari banci din lume, care avertizeaza si in privinta impactului asupra recesiunii din tara.

"Investitorii vor vedea in solutia gasita in Cipru o reflexie a manierei in care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din zona euro", potrivit unui raport al IFI publicat miercuri.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemica in aceasta saptamana, afirmand ca solutia aplicata in Cipru ar putea fi repetata in alte tari fragile din zona euro.

Institutul a indicat ca "ramane de vazut" daca aceasta noua abordare va fi generalizata in uniunea monetara.

IFI si-a exprimat totodata scepticismul profund legat de efectele economice ale planului adoptat de troica creditorilor, respectiv FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), care prevede furnizarea Ciprului a unui imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unor masuri economice si reforme politice, potrivit MEDIAFAX.

"Pierderile importante provocate deponentilor si restrangerea semnificativa a sectorului financiar vor provoca o cadere libera a economiei cipriote", se arata in raport.

Potrivit IFI, contractia economica din Cipru ar putea ajunge la 20% in 2013-2015.

Asociatia bancara estimeaza totodata ca ca unul dintre obiectivele planului, evitarea unui nivel nesustenabil al datoriei publice, pare dificil de atins, fiind posibil sa fie necesar un nou program.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.