Liderii europeni au respins vineri un pachet de masuri prezentate de Cipru ca alternativa la impunerea unei taxe pe toate depozitele din bancile locale, deoarece acesta includea nationalizarea unor rezerve ale fondurilor de pensii, potrivit Financial Times.

Statele din zona euro si guvernul cipriot au inceput o noua runda de negocieri pentru a ajunge la o modalitate acceptabila prin care statul sa colecteze fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro, necesare deblocarii unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro de la tarile membre ale uniunii monetare, scrie MEDIAFAX.

Ultimul plan al autoritatilor cipriote prevedea restructurarea Laiki, a doua mare banca din Cipru, si divizarea acesteia intr-o institutie de credit care sa includa activele solide si una cu active neperformante. Depozitele mai mari de 100.000 de euro urmau sa fie incluse in banca cu active neperformante, situatie in care deponentii ar fi urmat sa inregistreze pierderi.

Depozitele de pana la 100.000 de euro, precum si locurile de munca de la Laiki ar fi fost garantate.

Mai multe dintre elementele planului, precum obtinerea a 2 miliarde de euro din nationalizarea unor rezerve ale fondurilor de pensii si emiterea de obligatiuni legate de venituri viitoare din exploatarea unor resurse de gaze naturale, au fost considerate in continuare inacceptabile de catre Germania si Bruxelles.

"Au existat anumite discutii despre revenirea la varianta initiala, a taxei pe depozite bancare, dar exista obiectii de la banca centrala", a declarat o sursa apropiata situatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.