Grecia negociaza cu institutiile financiare internationale pentru a obtine urmatoarea transa din finantarea externa, principalul obstacol fiind, de aceasta data, discutiile privind disponibilizarea a aproximativ 150.000 de bugetari pana in 2015, aproape un sfert din numarul total de functionari.

Statul avea aproape 670.000 de angajati in luna octombrie a anului trecut, cifra care nu include posturile din companii de stat, precum cele de transport public.

Potrivit MEDIAFAX, identificarea posturilor redundante si implementarea unui sistem care sa asigure plecarea celor 150.000 de functionari publici este cea mai importanta preconditie impusa de institutiile financiare internationale pentru urmatoarea transa, de 2,8 miliarde euro, care ar trebui transferata statului elen in luna aprilie.

Dupa mai mult de o saptamana de negocieri, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord, potrivit Bloomberg.

"Reducerea numarului de angajati din sectorul public este o parte importanta a programului si este totodata una dintre cele mai dificile chestiuni din punct de vedere politic. Iar din perspectiva guvernului elen, care are in componenta doua partide de centru-stanga, este extrem de dificil sa implementeze cu adevarat aceste concedieri. Ma tem ca aceasta problema va ramane un subiect de disputa la fiecare evaluare", comenteaza pentru Bloomberg Holger Schmieding, economist sef la Berenberg Bank, Londra.

Grecia are in derulare un acord de finantare externa de 130 miliarde euro cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in prelungirea unui program anterior de finantare, de 110 miliarde euro. Guvernul elen trebuie sa atinga numeroase tinte stricte privind deficitul bugetar pentru a obtine transele din imprumut, inclusiv in privinta reducerii numarului de functionari publici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.