Mugur Isarescu: "Daca statul face politici prociclice, mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau".

Statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca in cazul unor politici prociclice, cum este si situatia din Romania, este de preferat ca statul sa se abtina de la interventii.

"Statul intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa criza din 1929 -1933 este ca economia are cicluri, unii spun ca insasi din natura umana. Motivul pentru care statul intervine este sa aplatizeze ciclul. (...) De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau", a spus Isarescu, citat de MEDIAFAX.

Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie sa reprezinte regula de baza a statului, care ar actiona intelept prin restrnagerea chleutielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune, si cresterea cheltuielilor in fazele de recesiune ale economiei.

Seful bancii centrale spune ca intelege dificultatea cu care un politician poate sa aplice aceste principii, mai ales ca in perioade de expansiune economica este un sentiment pozitiv la nivelul intregii societati.

"Daca esti in faza electorala, cu greu te poti abtine sa nu faci cheltuieli. Nu cheltuiesc, ca sa-i las o situatie buna celui care vine dupa mine, si care poate sa fie si de la opozitie (...) In faza de crestere economica iei mai multi bani la buget, nu? Iei, ca d-aia ai crestere economica", a comentat Isarescu.

El a aratat ca o corectie a economiei care vine dupa o perioada de crestere in care statul a avut o politica prociclica, forteaza statul sa ramana prociclic.

"Asta este problema Romaniei, pentru ca nu are resurse sa devina anticiclica, a ramas prociclica", a spus Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.