Petrom a inregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere.

In precedentul exercitiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei si vanzari de 22,614 miliarde lei.

"Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala. In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul de prezentare a rezultatelor inregistrate anul trecut.

Potrivit MEDIAFAX, investitiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei in 2011.

Ea a mentionat ca estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze.

"Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime. In 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenta operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. In acest scop, una dintre prioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea investitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze", a mai spus Mariana Gheorghe.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

Vanzarile consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, potrivit Petrom.

Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) aproximativ 4%.

"EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decat in 2011, in principal datorita evolutiei favorabile a preturilor si a diminuarii elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primita de la Consiliul Concurentei) precum si datorita scaderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzand elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei in 2012. EBIT CCA excluzand elementele speciale este recalculat dupa eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei si a castigurilor din detinerea stocurilor, de 169 milioane lei", se mai arata in raport.

Citeste si:
Românii sunt în căutare de calorifere electrice și boilere;...
Românii sunt în căutare de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.