Descoperirea carnii de cal in locul celei de vita in lasagna comercializata in Marea Britanie de catre Findus dezvaluie un circuit comercial complex ce implica mai multe companii si tari europene, scrie MEDIAFAX.

Ce companii sunt implicate in acest scandal?

Findus
Grup agroalimentar international lider in alimente congelate de distributie mare si medie ce comercializeaza produse preparate sub supravegherea sa sau de catre subcontractanti. Unele dintre produsele sale, cum este lasagna de "carne de vita", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumparat acest produs gata preparat de la compania franceza Comigel. Findus se considera victima unei inselatorii si intentioneaza sa depuna plangere.

Comigel
Companie cu sediul social in Metz, in estul Frantei, specializata in fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite in 16 tari din Europa.
Lasagna vanduta Findus a fost preparata de o filiala a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, in Luxemburg.

Spanghero
Companie cu sediul in Castelnaudary (sud-vest), specializata in fabricarea si comercializarea produselor pe baza de carne.

Presedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthélémy Aguerre, contactat prin telefon, sustine ca firma a comparat din Romania carne de vita "origine Europa" si a revandut-o pur si simplu. "Daca este vorba intr-adevar de carne de cal, ne vom indrepta impotriva furnizorului roman", a declarat el.

In iunie 2011, compania a retras de pe piata 12 tone de carne tocata in urma unei suspiciuni, inlaturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

Producatorul roman
Numele producatorului roman este un mister. Aguerre a refuzat sambata sa ofere numele furnizorului sau, sustinand ca nu il are asupra lui. Directia franceza de combatere a fraudelor afirma ca este un trader cipriot care a subcontractat o comanda a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a carnii romanesc.

Citeste si:
10 motive pentru care ar trebui să colaborezi cu un producător de...
10 motive pentru care ar...

Acesta este un circuit complex, denuntat sambata de ministrul francez delegat Benoit Hamon, care apreciaza ca raspunde, inainte de toate, unei "logici financiare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.