Institutul Pantone a ales culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, un roșu animat, descris ca o nuanță „exuberantă care promovează optimismul și bucuria”.

Institutul Pantone a ales Viva Magenta ca fiind culoarea anului 2023

Într-o perioadă marcată de multiple provocări, Pantone a ales drept culoarea anului 2023 o nuanță îndrăzneață de roșu care relevă putere și vitalitate, caracteristici necesare pentru a crea un viitor mai pozitiv.

Pantone 18-1750 Viva Magenta este o nuanță vibrantă și nuanțată de roșu purpuriu care e un exemplu de vitalitate. Bazându-se pe tonuri calde, cât și reci, originile culorii sunt ancorate în natură, cu o nuanță electrizantă ce poate fi găsită atât în sfera fizică, cât și în cea virtuală.

Aflat în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în calcul avalanșa de provocări cu care oamenii s-au confruntat în ultimii ani, de pildă pandemia de COVID-19.

„Am ales această culoare pentru că am simțit că este o nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională, ceva care ne-ar putea prezenta o nouă viziune”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al institutului, pentru TIME.

Viva Magenta, subliniază Esieman, „comunică putere, dar într-un mod asertiv, nu agresiv”. „Este o culoare care vibrează cu adevărat cu vervă și vigoare, care demonstrează un nou semnal de putere, ceea ce este ceva de care avem cu toții nevoie pentru un viitor mai optimist.”

Eiseman, care a descris Viva Magenta ca fiind un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, arată natura ca fiind una dintre principalele surse de inspirație pentru selecția de culori din acest an, anume coloranții din coșenila roșie, care au fost folosiți încă din secolul al II-lea î. Hr., pentru a imprima nuanțe roșii bogate pe țesături și hârtie.

Citeste si:
Horoscopul lunii Noiembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Noiembrie...

O culoare precum Viva Magenta este șansa revitalizării și reconectării cu istoria, aducând, în același timp, imaginea unui viitor mai luminos.

„Sperăm că simbolismul din această culoare va crea o lume dinamică ce încurajează experimentarea”, spune Eiseman.

Cum a fost aleasă culoare anului?

În vreme ce culoarea magenta are legături profunde cu trecutul, institutul vrea să fie clar că este, de asemenea, o culoare care se potrivește incontestabil pentru prezent, o nuanță care încurajează toți oamenii să trăiască viața cu îndrăzneală.

„Numele culorii în sine vă spune că aceasta este o culoare cu care să sărbătoriți, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”, a declarat Eiseman.

„Este ceea ce noi numim o nuanță fără limite, o declarație cu adevărat remarcabilă. Este imposibil să intri într-o cameră dacă porți această culoare și să nu se îndrepte atenția spre tine. Este îndrăzneață. Este spirituală și incluzivă - îi primește pe toți și pe oricine cu același spirit rebel”.

Citeste si:
Horoscopul lunii Octombrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Octombrie...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.